Meny

Trump forvirrer både venner og fiender

President Donald Trump. Foto: Jim Lo Scalzo / EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvis det er Trump som med sine uklarheter, motsigelser og faktiske løgner, er bevisst at han ikke vil fortelle sine fiender om sine reelle planer, har han sannsynligvis klart det, skriver Audun Tjomsland.

«Verden må ikke få vite hva vi planlegger», sier president Donald Trump. Det er den mest positive av alle mulige årsaker til at den amerikanske presidenten til stadighet motsier seg selv, eller bevisst tåkelegger.

Det forvirrer dessverre ikke bare USAs og Trumps fiender, men også hans venner og støttespillere.

Hvis det er Trump som med sine uklarheter, motsigelser og faktiske løgner, er bevisst at han ikke vil fortelle sine fiender om sine reelle planer, har han sannsynligvis klart det. Men det er problematisk for hans støttespillere.

Blant de hundrevis av medier og individuelle journalister som skriver om presidenten er avisene Washington Post (WP) og New York Times (NYT) to av de mest aktive og pålitelige.

Medier over hele verden spekulerer om – eller når - USA kommer til svare på det som sannsynligvis var et russisk støttet angrep med kjemiske våpen mot Syrias sivilbefolkning.

I dag er det ca. 2000 amerikanske soldater i Syria, og ifølge WP har Trump instruert de amerikanske styrkene i Syria om å trekke seg ut. Men samme dag skrev NYT at Trump «dropper sine planer» om å trekke USAs soldater ut av Syria.

Skaper nyttig forvirring

Både Frankrike og Storbritannia synes å ville delta i det sannsynlige bombeangrepet, hvor satellitter styrer bomber med såkalt kirurgisk presisjon mot militære mål i Syria. Begge mediene siterer militære kilder. Vi får tro at de som skal i krigen får sine instrukser fra en mer pålitelig militærkommando.

CNNs medarbeider i det amerikanske utenriksdepartementet sa torsdag kveld norsk tid at hun ikke vet om en beslutning er tatt eller ikke, om et eventuelt USA-ledet bombeangrep mot syriske/russiske militære anlegg i Syria.

Nei vel, men Trump har selv tvitret at amerikanske raketter, «pene, nye og smarte» snart vil ramme Syria. Blir det snart, meget snart, eller ikke i det hele tatt?

I alle fall har amerikanske militære fartøyer og fly for lengst inntatt sine posisjoner til vanns, på land og i luften.

Hvis russiske agenter som blandet seg inn med falsk propaganda under presidentvalgkampen i 2016 hadde som mål at kandidat Donald Trump skulle slå kandidat Hillary Clinton, vet vi at de lyktes. Hvis de nå har som neste mål å gjøre den amerikanske regjeringen under Trump så desorientert i flommen av falske og ekte nyheter at den blir ute av stand til å vite hva som er riktig og feil om syriske og russiske militære anlegg i Syria, kan de også komme til å lykkes.

Trump og hans medarbeidere skaper en forvirring som USAs fiender kan ha nytte av helt på egenhånd.

Gratulerte Putin

Det er for øvrig kjent at Trump ringte uoppfordret til Putin og gratulerte ham med den «flotte valgseieren» i det åpenbart ikke-demokratiske valget den 18. mars i år.

Den demokratiske verden for øvrig fordømte valgprosessen i Russland.

I forbindelse med krisen i Syria nylig, kom det en bemerkelsesverdig omvendelse ved at Trump nå, endelig, etter å ha vært president i ett år og 77 dager, kritiserte den russiske president Vladimir Putin personlig og ved navn som delaktig i tragedien i Syria. Hovedfienden er likevel Syrias president Assad, som Trump på sitt tvitter-språk kaller «animal Assad», som er helt avhengig av russisk støtte.

Mens USA og den vestlige verden nå vender seg mot Russland som en felles fiende, fortsetter etterforskningen for full styrke av Donald Trump, etter mistanke om at han eller noen av hans nære medarbeidere kan ha hatt et ulovlig samarbeid med russiske agenter for å påvirke utfallet av presidentvalget i 2016.

Sjefsetterforsker Robert Mueller og hans team synes å nærme seg en konklusjon. Hvilken konklusjon, er det ingen som vet – kanskje med unntak av Mueller selv.

Uansett hva man mener om etterforskningen som nå har pågått i mer enn ett år, bør den snart komme til en avslutning.

Russersaken har fulgt president Trump som en mare gjennom hele hans presidenttid.

Stadig mer usikker

President Trump har tilsynelatende inntil nå hatt et positivt menneskelig forhold til den russiske presidenten gjennom sine mangeårige relasjoner med Putin selv og hans folk. Men det passer meget dårlig ettersom det avdekkes en stadig mer omfattende, skjult russisk påvirkning av velgerne gjennom valgkampen i 2016, enten Trump har vært personlig delaktig eller ikke.

Nå i innspurten av etterforskningen synes Trump å vise en stadig økende grad av usikkerhet. Mueller ønsker å avhøre presidenten selv, men det er ennå ikke kjent om presidenten vil stille opp – eller under hvilke omstendigheter avhøret eventuelt vil finne sted. Ifølge mediene synes Trump å gruble stadig mer intenst over hvordan han kan få avbrutt etterforskningen før den fullføres, for eksempel ved å få Mueller avskjediget før konklusjon er klar. Men i en tvitter nylig skrev Trump at hvis han virkelig hadde hatt til hensikt å avskjedige Mueller, ville han ha gjort det.

Det er imidlertid ikke så enkelt å avskjedige etterforskeren. Han er engasjert av justisdepartementet og kan eventuelt bare bli avskjediget av justisdepartementets ledelse. Justisministeren er inhabil i russersaken, fordi han selv hadde et samarbeidsforhold med russere for en tid tilbake. Hans nestkommanderende Rod Rosenstein viser ingen tegn til å ville avskjedige Mueller.

Watergate

Dermed er vi like langt. Historien kan fortelle om en tilsvarende situasjon i 1974, da president Richard Nixon kjempet for å unngå å bli dømt i riksrett på grunn av Watergate-saken. Nixon forsøkte å få avskjediget den daværende spesialetterforskeren Archibald Cox. Det endte i katastrofe for Nixon, som forsto at han ville bli felt av Kongressen og valgte å trekke seg som president før riksrettsprosessen ble fullført.

At Trump de siste dagene synes å ha snudd i sin holdning til sin tidligere gode venn Putin, kan muligens styrke ham i forhold til mistanken om ulovlig samarbeid med russerne.

Det bringer ham mer på linje med amerikansk opinion om at «Russland er fiendeland» - som amerikanere ikke bør samarbeide med.

Vi får tro det er tilfeldig at det skjer nå like før Mueller skal konkludere i etterforskningen av Trumps relasjoner med russerne.

Trumps innflytelsesrike rådgiver fra mange år tilbake, Steve Bannon, som kjenner Trump bedre enn de fleste, gir for øvrig i disse dager offentlig råd til Trump om å forsøke å bli kvitt Mueller før han kommer til sin konklusjon. Hva det kan føre til, kan bare tiden vise.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:39 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:35 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47 Wall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene
Siste nytt
05:39VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:35NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47VerdenWall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene
Populært