Meny

Akutt behov for nødhjelp til Kongo – 13 millioner trenger hjelp

Antall mennesker som trenger nødhjelp i Kongo, har doblet seg siden 2014. Behovet er akutt, advarer Flyktninghjelpen.  

Fredag skal det holdes en internasjonal giverlandskonferanse for Kongo i Genève. Ifølge Flyktninghjelpen må dagens støtte firedobles for å sikre at kongolesiske sivile får nødvendig hjelp.

– Vi har ikke råd til at giverlandskonferansen bare blir tomme ord. Mangelen på penger har allerede påvirket det humanitære arbeidet. Våre kollegaer i Nord-Kivu ser andre hjelpeorganisasjoner i området trekke seg ut eller nedbemanne, mens behovene bare øker, sier generalsekretær Jan Egeland.

I fjor ble bare drøyt halvparten av pengene som verdenssamfunnet mente var nødvendig for å møte de humanitære behovene i Kongo, lagt på bordet.

Ny uro

Samtidig har voldelige konflikter spredd seg til nye deler av landet. Over 13 millioner kongolesere er nå avhengige av nødhjelp. Mer enn 5 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem og er enten internt fordrevet eller har søkt beskyttelse i nabolandene. Likevel har det internasjonale samfunnet ikke forstått alvoret i situasjonen, mener Egeland, som selv nylig besøkte Kongo.

– Mangel på handling vil kunne måles i antallet menneskeliv som går tapt, sier Egeland.

Kongo har vært herjet av krig og konflikt nesten sammenhengende siden folkemordet i Rwanda i 1994. De siste årene har ny uro i landet blitt utløst av at president Joseph Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016. Valget har blitt utsatt flere ganger, men er nå blitt fastsatt til 23. desember.

I februar ble minst tre mennesker drept og flere såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterte mot Kabila i hovedstaden Kinshasa.

FN blir værende

I slutten av mars besluttet FN at den fredsbevarende styrken i Kongo skal bli værende i landet.

FN-operasjonen MONUSCO er den lengste og dyreste i organisasjonens historie. Operasjonen ble etablert under navnet MONUC i 1999.

(©NTB)

Populært