Akutt behov for nødhjelp til Kongo – 13 millioner trenger hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall mennesker som trenger nødhjelp i Kongo, har doblet seg siden 2014. Behovet er akutt, advarer Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skal det holdes en internasjonal giverlandskonferanse for Kongo i Genève. Ifølge Flyktninghjelpen må dagens støtte firedobles for å sikre at kongolesiske sivile får nødvendig hjelp.

– Vi har ikke råd til at giverlandskonferansen bare blir tomme ord. Mangelen på penger har allerede påvirket det humanitære arbeidet. Våre kollegaer i Nord-Kivu ser andre hjelpeorganisasjoner i området trekke seg ut eller nedbemanne, mens behovene bare øker, sier generalsekretær Jan Egeland.

I fjor ble bare drøyt halvparten av pengene som verdenssamfunnet mente var nødvendig for å møte de humanitære behovene i Kongo, lagt på bordet.

Ny uro

Samtidig har voldelige konflikter spredd seg til nye deler av landet. Over 13 millioner kongolesere er nå avhengige av nødhjelp. Mer enn 5 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem og er enten internt fordrevet eller har søkt beskyttelse i nabolandene. Likevel har det internasjonale samfunnet ikke forstått alvoret i situasjonen, mener Egeland, som selv nylig besøkte Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mangel på handling vil kunne måles i antallet menneskeliv som går tapt, sier Egeland.

Kongo har vært herjet av krig og konflikt nesten sammenhengende siden folkemordet i Rwanda i 1994. De siste årene har ny uro i landet blitt utløst av at president Joseph Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016. Valget har blitt utsatt flere ganger, men er nå blitt fastsatt til 23. desember.

I februar ble minst tre mennesker drept og flere såret i sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterte mot Kabila i hovedstaden Kinshasa.

FN blir værende

I slutten av mars besluttet FN at den fredsbevarende styrken i Kongo skal bli værende i landet.

FN-operasjonen MONUSCO er den lengste og dyreste i organisasjonens historie. Operasjonen ble etablert under navnet MONUC i 1999.