Russland vil ha FN-resolusjon for å granske angivelig kjemisk angrep i Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener at avvisning av det russiske forslaget vil være ensbetydende med at skeptikere til Russland ikke ønsker å finne sannheten. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener at avvisning av det russiske forslaget vil være ensbetydende med at skeptikere til Russland ikke ønsker å finne sannheten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Moskva vil foreslå en FN-resolusjon om å granske angivelige kjemiske våpenangrep i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland vil foreslå en «åpen og ærlig» gransking med hjelp fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag, opplyser Lavrov.

Lavrov sier russiskstøttede regimestyrker og russisk militærpoliti i Syria vil garantere for sikkerheten for OPCW-eksperter hvis de drar til Douma for å granske stedet der det angivelige angrepet har funnet sted.

– Hvis dem som, under påskudd om manglende sikkerhetsgarantier og som bruker antirussiske argumenter for å fremme sine russofobiske mål, ikke tillater eksperter å komme, så vil det være en beslutning som avslører deres sanne plan og som viser at de ikke har interesse av å legge sannheten på bordet, sier Lavrov.

Russland og Syria hevder det ikke finnes bevis for noe kjemisk angrep. Lavrov har sagt at russiske eksperter allerede har vært på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Lavrov mandag.

USA presenterte mandag et resolusjonsutkast etter lørdagens angivelige klorgassangrep i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta utenfor Damaskus, der minst 40 mennesker ble drept.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til medlemmene i FNs sikkerhetsråd at USA ønsket en avstemning over resolusjonsutkastet, selv om Russland mente det inneholdt «visse uakseptable elementer». Krisemøtet endte bare i ordkrig.