Meny

Skandalerammet regjering i Malaysia går til valg

Malaysias statsminister Najib Razak blir utfordret av sin gamle politiske mentor Mahathir Mohamad under valget 9. mai. Foto: Sadiq Asyraf/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Innbyggerne i Malaysia går neste måned til valg for å si sin mening om statsminister Najib Razak og de økonomiske mislighetene hans regjering står midt oppe i.

Nasjonalforsamlingen ble oppløst i forrige uke, og valgkommisjonen har nå satt valgdagen til 9. mai. Det er satt av 11 dager til valgkampen. Valget blir den største utfordringen til den seks år gamle koalisjonen til statsminister Razak.

Den såkalte BN-koalisjonens popularitet har i falt betraktelig de siste årene, ikke minst på grunn av en milliardskandale i forbindelse med et statlig fond. De fleste observatører heller imidlertid i retning av at Razak, som hard leder av koalisjonen, vil bli gjenvalgt.

Uten illusjoner

Velgerne i Malaysia blir i mediene framstilt som stadig mer desillusjonerte i kjølvannet av diverse korrupsjonssaker, politiske vedtak som er gjort på grunnlag av rase, noe som er svært brennbart i det multietniske Malaysia, og stigende levekostnader.

Skandalen rundt det statlige fondet 1MDB har lagt sten til byrden for den sittende statsministeren. Flere milliarder dollar skal ha blitt tappet fra fondet i en spektakulær operasjon som blir granske av myndigheter i flere land.

Store summer

Det blir hevdet at store summer har endt opp på Razaks personlige bankkonti. Både statsministeren og ledelsen for det statlige fondet avviser alle påstander om misligheter.

Den 64 år gamle politikeren har svart med å sparke folk i øst og vest, men står overfor en ny og uventet utfordring.

Hans tidligere politiske mentor, den nå 92 år gamle Mahathir Mohamad, er blir utpekt til kandidat for opposisjonspartiet Håpets Pakt. Dette er en samling partier som Mahathir gjorde sitt beste for å knuse under sine 22 år ved makten.

(©NTB)

Populært