Tidligere fredsforhandler for FARC pågrepet i Colombia

Jesus Santrich, fotografert i Havanna i 2013, i forbindelse med fredsforhandlingene. 
Foto: AP / Franklin Reyes / NTB scanpix.
Jesus Santrich, fotografert i Havanna i 2013, i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: AP / Franklin Reyes / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jesus Santrich, som var med på å framforhandle fredsavtalen mellom FARC og Colombia, er pågrepet og siktet i en narkosak. Han risikerer utlevering til USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Santrich er en tidligere lederskikkelse i den nå oppløste geriljagruppen, som er videreført som et politisk parti. FARCs politiske fløy opplyser at Santrich ble pågrepet på anmodning fra USA.

Pågripelsen skal ha skjedd samtidig med at Norges statsminister Erna Solberg (H) møtte flere av Santrichs tidligere geriljakamerater i Colombias presidentpalass.

– Dette er det verste øyeblikket i fredsprosessen, skriver en annen tidligere FARC-leder, Ivan Marquez, som var sjefforhandler under fredsprosessen.

– Myndighetene må jobbe for å forebygge at juridiske feller som dette spinner ut av kontroll og skaper stor mistillit blant geriljaen.

Santrich var en av de første sentrale FARC-medlemmene som gikk inn for en fredsprosess. I 2012 dro han til Norge for å delta i de første samtalene med den colombianske regjeringen, og de neste fire årene var han sentral i de videre fredsforhandlingene på Cuba.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utelukker ikke utlevering

Ifølge nyhetsbyrået AP er Santrich siktet for å ha planlagt å smugle store mengder kokain til USA sammen med tre andre.

Colombias president, Juan Manuel Santos, utelukker ikke at den tidligere FARC-lederen kan bli utlevert til USA.

– Hvis rettssikkerheten er ivaretatt – og det finnes sikre bevis – da er det grunnlag for utlevering for kriminalitet begått etter at fredsavtalen ble signert, og jeg vil ikke avstå fra å godkjenne det, sier Santos i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fredsavtalen mellom FARC og Colombia, som Santrich selv var med på å framforhandle, heter det at FARC-krigere skal tilstå sine krigsforbrytelser og betale erstatning til pårørende og ofre for å slippe fengselsstraff. Men de kan fortsatt bli pågrepet for forbrytelser begått etter fredsavtalen.

FARCs forbindelser til Colombias narkomarked har lenge vært et sårt punkt. Bevegelsen finansierte seg lenge ved å håndheve en «krigsskatt» på kokain som skulle gjennom områder de kontrollerte. I 2006 ble 50 av geriljaens medlemmer siktet i USA for å ha drevet verdens største narkokartell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg på besøk

Norge var tilrettelegger under fredsforhandlingene og spiller fortsatt en rolle i arbeidet med å gjennomføre tiltakene partene ble enige om.

Statsminister Erna Solberg ankom Colombia mandag og skal etter planen være i landet fram til onsdag. I tillegg til møtet med FARC-medlemmer, skal hun blant annet besøke urfolk og norske og colombianske bedrifter.

Mandag satt hun i møter med president Santos, som i 2016 ble tildelt Nobels fredspris i Oslo for sin innsats for å få på plass en fredsavtale.