Meny

Ordkrigen om Syria fortsatte i FNs sikkerhetsråd

USAs FN-ambassadør Nikki Haley tar plass under begynnelsen av krisemøtet i FNs sikkerhetsråd om Syria mandag kveld. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Ordkrigen mellom USA og Russland om det angivelige kjemiske angrepet i Douma lørdag fortsatte da FNs sikkerhetsråd mandag kveld var samlet til krisemøte.

– Vi har kommet til et punkt der verden trenger rettferdighet, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley under møtet i sikkerhetsrådet.

Der Haley mente at sikkerhetsrådet var pliktig å komme med et tilsvar etter det påståtte kjemiske angrepet i Douma lørdag, inntok Russland en helt annen holdning.

Vassilij Nebenzia, landets representant i forsamlingen, understreket at Russland ikke kommer til å tillate et angrep mot Syrias regjeringsstyrker.

– Et væpnet angrep på tvilsomt grunnlag mot Syria, der Russland har vært til stede på etterspørsel fra en lovlig valgt regjering, kan få alvorlige konsekvenser, sa Nebenzia.

Uenighet mellom Russland og USA

Russland hevder å ha gransket angrepet der minst 40 mennesker skal ha blitt drept i Douma, angivelig uten å finne beviser for at kjemiske våpen ble brukt.

USA og dets allierte har på sin side stått anklaget Assad-regimet for å ha gjennomført et kjemisk angrep mot egen befolkning.

Frankrike tok initiativ til møtet, og initiativet ble raskt støttet av USA, Storbritannia og seks andre land. I forkant hadde USA fremmet et utkast til en resolusjon om å gjenopprette granskningen av bruk av kjemiske våpen i Syria, sier en diplomatkilde til DPA.

Vil gjenopprette granskning

Granskningen USA ønsker å opprette ble stanset av et russisk veto i fjor.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein uttalte i forkant av møtet at han mente sikkerhetsrådet «for en gangs skyld burde gjøre noe».

– Et antall veldig mektige land er direkte involvert i konflikten i Syria, og likevel har de mislykkes fullstendig i å stanse denne illevarslende regresjonen mot at det er fritt fram å bruke kjemiske våpen, sa han.

Han gjorde det klart at verbal fordømmelse ikke er nok.

– Verden, og spesielt vetomaktene i sikkerhetsrådet, må våkne, og våkne raskt, sa Zeid.

Det er de permanente medlemslandene USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland som sitter med vetomakt i sikkerhetsrådet.

(©NTB)

Populært