Meny

Norsk delegasjon i Colombia skal møte regnskogens voktere

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) gleder seg til å møte urbefolkningen i Colombia, som han mener er regnskogens beste voktere. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Klima og avskoging er et av spørsmålene som skal drøftes når statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen besøker Colombia denne uka.

Den norske delegasjonen tas imot av president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos når de lander i Colombia mandag.

Politiske spørsmål, som den haltende fredsprosessen i landet, er det første som tas opp mandag. Men tirsdag drar den norske delegasjonen på feltbesøk til Leticia som ligger inne i Amazonas, helt sørvest i Colombia. Her skal statsminister Solberg (H) og klima- og miljøminister Elvestuen (V), få oppleve hvordan urfolk lever i regnskogen.

Norge har i en årrekke gitt omfattende økonomisk støtte til bevaring av regnskog i Brasil. I 2015 ble det bestemt at også Colombia skulle få regnskogsmidler.

De beste vokterne

Elvestuen ser fra til å møte representanter for urfolket.

– Urfolk er regnskogens beste voktere. Jeg ser veldig fram til å møte mine engasjerte kollegaer på myndighetsnivå, samt urfolksrepresentanter og andre viktige samarbeidspartnere i Colombia, sier Elvestuen i en epost til NTB.

Han sier at landet, under president Santos' regjeringstid og midt i en krevende fredsprosess, har vist en sterk vilje og dedikert innsats for å ta vare på sin verdifulle del av Amazonas-regnskogen

– At president Santos under besøket vil ta oss med til et urfolksområde i Amazonas er et sterkt signal om at colombianske myndigheter anerkjenner urfolkenes unike kunnskap og evne til å ta vare på regnskogen, mener Elvestuen.

Skogene må reddes

Klimaministeren understreker hvor viktig det er å redde verdens tropiske skoger, og gjenoppbygge de skogene som allerede er ødelagte.

– Uten stans i avskogingen og storstilt skogplanting når vi simpelthen ikke klimamålene i Parisavtalen, så enkelt er det. Skog kan bidra med så mye som en tredel av den totale klimaløsningen verden trenger de neste 15 årene for at vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen til under to grader. Dette får for lite oppmerksomhet i klimadebatten, sier Elvestuen.

– I tillegg til klimaeffekten, er vern av de tropiske regnskogene også avgjørende for å sikre en stor del av verdens plante- og dyrearter. Regnskog generelt – og Amazonas spesielt – har et rikt og unikt biologisk mangfold, legger han til.

(©NTB)

Populært