Meny

Evakuering av opprørere i gang i Syria

Jaish al-Islam inngikk i forrige uke avtale om evakuering fra Douma i Øst-Ghouta (bildet), men brøt forhandlingene fredag og området har siden vært under harde angrep fra regjeringsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Opprørere og sivile er igjen i ferd med å forlate Douma i Øst-Ghouta i Syria, det siste området nær hovedstaden Damaskus som er kontrollert av opposisjonen.

Evakueringen skal ha startet igjen søndag, dagen etter at byen ifølge ubekreftede meldinger ble rammet av et kjemisk angrep som tok livet av 100 sivile. Også tidligere har busser med opprørere forlatt Douma etter en avtale med Russland, men de siste dagene har det vært stans i evakueringen.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) blir både opprørskrigere og deres familier evakuert, samt fanger som opprørsgruppen Jaish al-Islam har løslatt.

Meldingene om at evakueringen er i gang, kommer etter at Russland meldte at de hadde framforhandlet en ny avtale med Jaish al-Islam, som kontrollerer byen.

Russland forhandlet

Ifølge generalmajor Jurij Jevtutsjenko, en talsperson for det russiske militæret, innebærer avtalen at rundt 8000 av Jaish al-Islams krigere forlater byen. Samtidig skal 40.000 av familiemedlemmene evakueres fra Douma, der 100 busser er på plass for å starte utkjøringen, ifølge Russland.

Kampene i byen har ifølge Jevtutsjenko stanset etter avtalen.

Lokale forhandlere bekreftet tidligere søndag til Reuters at avtalen var inngått. De uttalte at avtalen blant annet betyr at russiske styrker rykker inn i området.

Videre sa forhandlerne at avtalen vil gi de av Jaish al-Islams krigere som ikke vil forlate byen mulighet til å søke fred med syriske myndigheter – uten å bli forfulgt. Avtalen skal også innebære at opprørerne slipper å bli innkalt til det syriske militæret de nærmeste seks månedene.

Til Jarablus

Ifølge syriske medier innebærer avtalen at opprørerne i Douma skal forlate byen innen 48 timer og busses til Jarablus nord i Syria.

Jaish al-Islam forhandlet i forrige uke fram en avtale med Assad-regimets fremste allierte Russland om å evakuere sine krigere fra Douma, gi fra seg tunge våpen, løslate fanger og la regjeringsstyrker ta kontroll over byen.

Evakueringen begynte, men fredag brøt våpenhvilen og samtalene sammen og Douma har siden kommet under nye, harde angrep fra regjeringsstyrker.

Raseri etter angrep

Giftangrepet som ifølge ubekreftede meldinger har rammet Douma, har vakt sterke reaksjoner. USAs president Donald Trump er en av dem som har markert tydelig avsky.

– Mange døde, blant dem kvinner og barn, i et hensynsløst KJEMISK angrep i Syria, skriver Trump på Twitter. Han går dermed lenger enn de fleste andre i å bekrefte at angrepet har funnet sted.

I tillegg til å lange ut mot Syrias president Bashar al-Assad, går Trump også ut mot Iran og Russland, som har støttet det syriske regimet.

– President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad. Dyr pris å betale. Åpne området umiddelbart for medisinsk hjelp og undersøk. Ny humanitær katastrofe helt uten grunn. SYKT, skriver Trump.

(©NTB)

Populært