Raseri etter påstått kjemisk angrep i Syria

Syrias hvite hjelmer, som driver hjelpearbeid i de opprørskontrollerte områdene av Syria, sendte søndag ut en video som skulle vise bruk av kjemiske våpen i et angrep mot Douma i Øst-Ghouta dagen før. Eksilgruppa SOHR melder at mange ble kvalt av oksygenmangel etter at kjellerne de oppholdt seg i raste sammen under bombing. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix
Syrias hvite hjelmer, som driver hjelpearbeid i de opprørskontrollerte områdene av Syria, sendte søndag ut en video som skulle vise bruk av kjemiske våpen i et angrep mot Douma i Øst-Ghouta dagen før. Eksilgruppa SOHR melder at mange ble kvalt av oksygenmangel etter at kjellerne de oppholdt seg i raste sammen under bombing. Foto: De hvite hjelmene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100 mennesker kan ifølge ubekreftede meldinger kan ha blitt drept i et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria. – Sykt, sier USAs president Donald Trump. Ni land ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump var blant dem som reagererte sterkest på det påståtte kjemiske angrep i Douma i Øst-Ghouta lørdag.

– Mange døde, blant dem kvinner og barn, i et hensynsløst KJEMISK angrep i Syria, skriver Trump, som foreløpig er den eneste som slår fast at et kjemisk angrep har funnet sted.

I tillegg til å lange ut mot Syrias president Bashar al-Assad, går han også ut mot Iran og Russland, som har støttet det syriske regimet.

– President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad. Dyr pris å betale. Åpne området umiddelbart for medisinsk hjelp og undersøk. Ny humanitær katastrofe helt uten grunn. SYKT, skriver Trump.

FN bekymret

EU slår ikke fast at det er brukt kjemiske våpen i sin uttalelse om hendelsen, men hevder det finnes beviser tyder på at Assads hær sto bak det påståtte angrepet.

Samtidig peker de på Iran og Russland, og ber dem bruke sin innflytelse til å "hindre ytterligere angrep og sørge for våpenhvile og mindre vold" i henhold til en FN-resolusjon om Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN kan heller ikke bekrefte rapportene om bruk av kjemiske våpen, men FN-sjef António Guterres sier han er «dypt bekymret».

– Generalsekretæren er spesielt bekymret over anklagene om at kjemiske våpen har blitt brukt mot sivilbefolkning i Douma, heter det i en uttalelse søndag.

Pave Frans, en rekke humanitære organisasjoner og flere land, deriblant Norge, uttrykker også sterk bekymring. Både Norge og Sverige ber om at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) får tilgang til Øst-Ghouta for å undersøke hendelsen nærmere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike tall

Det er ulike tall og forklaringer på hva som skjedde i Douma lørdag. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 80 mennesker drept, rundt 40 av dem som følge av kvelning i kjellere og tilfluktsrom som kollapset under et av flere angrep.

De sa imidlertid at de ikke kan fastslå at det ble benyttet kjemiske våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i Syrias opprørskontrollerte områder, anslår at over 100 mennesker ble drept og over 500 skadd, og har sagt at det var klorlukt i byen etter angrepet.

Andre hjelpearbeidere i byen hevder det ble benyttet saringass.

Ni land ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Ni land har bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd mandag for å diskutere det angivelige kjemiske angrepet i opprørskontrollerte Douma i Syria.

Det var Frankrike som kom med initiativet til møtet, og forespørselen ble raskt undertegnet av USA, Storbritannia, Kuwait, Sverige, Polen, Peru, Nederland og Elfenbenskysten, sier diplomatiske kilder til AFP.

Ifølge kildene er møtet planlagt til klokken 21 norsk tid mandag.

I forbindelse med forespørselen om møtet i FNs sikkerhetsråd kom Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian med en klar advarsel til Syria dersom det bekreftes at et kjemisk angrep fant sted i Douma lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, sa Le Drian søndag.

Frankrike har flere ganger uttrykt at bruk av kjemiske våpen, dersom det blir bevist, er å krysse en «rød linje» som kan innebære at Frankrike vil svare med angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere FN-inspektør skeptisk

Tidligere FN-inspektør Åke Sellström sier han er skeptisk til påstandene om at det ble brukt kjemiske våpen inntil det er bevist.

– Assad og russerne bomber nå Ghouta i stykker bit for bit og får stor kritikk fra verdenssamfunnet for dette. At de i tillegg også skulle åpne for enda mer kritikk ved å bruke kjemikalier, virker merkelig, sier den svenske våpeneksperten.

Assad-regimet kan ha stått bak lørdagens påståtte bruk av kjemiske våpen mot Douma i Øst-Ghouta, men det kan like gjerne ha andre forklaringer, mener han.

Giftige stoffer kan spres på mange måter, også gjennom eksplosjoner på bakken eller med røyk, påpeker Sellström.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SOHR: Minst 30 drept i nye luftangrep mot Øst-Ghouta

Benekter

Meldingene om bruk av kjemiske våpen er ikke bekreftet fra annet hold, og syriske regjeringsstyrker nekter for å benytte slike våpen og anklager opprørere for å stå bak.

– Jaish al-Islam fabrikkerer slike kjemiske angrep i et forsøk på å bremse den syriske hærens framrykking, sier en regjeringskilde til det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Russland og Iran, som er Assad-regimets fremste allierte, nekter også for at det ble benyttet kjemiske våpen lørdag.

– Vi tilbakeviser bestemt denne informasjonen, sier generalmajor Jurij Jevtusjenko, som leder det russiske senteret for forsoning mellom de krigførende parter i Syria.

– Straks Douma er frigjort fra de militante, er vi klare til straks å sende inn russiske spesialister på kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen, for å samle data som viser at disse påstandene er fabrikkerte, sier han.

Videoen under viser sterke bilder av barn og voksne som får behandling etter at de skal ha vært utsatt for kjemiske angrep: