Meny

Varebil kjørte på restaurantgjester i Münster – gjerningsperson død

Tysk politi har rykket ut til sentrum av den tyske byen Münster, der en liten lastebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker utenfor en pub lørdag. Foto: Bernd Thissen / AFP / NTB scanpix
En varebil ble lørdag kjørt inn i en folkemengde ved en pub i den tyske byen Münster. Minst fire er drept, inkludert den antatte gjerningspersonen.

I tillegg til de drepte er minst 30 personer såret, skriver DPA. Politiet opplyser at tilstanden for minst seks av de sårede er kritisk.

En varebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker som satt utenfor den populære restauranten Kienpenkerl, som ligger i en gågate i den tyske byen Münster, ved 16.30-tiden lørdag, og tre ble drept.

En person politiet mener var føreren av bilen, ble kort tid etter funnet død etter å ha skutt seg selv. Politiet har så langt ikke identifisert vedkommende.

– Trolig ikke terror

Foto: Friso Gentsch / AFP / NTB scanpix

Flere tyske medier, deriblant Bild, skriver at den antatte gjerningspersonen er en 48 år gammel tysk og tidligere ustraffet mann.

Ifølge Sueddeutsche Zeitung, rikskringkasteren ZDF og nyhetsbyrået DPA, hadde han psykiske problemer, og hadde ingen kjent tilknytning til «terror». Politiet arbeider ifølge tyske medier med å gjennomsøke både bilen og leiligheten hans, mens de forsøker å få oversikt over hva som var motivet bak hendelsen.

I mellomtiden har politiet bedt folk om å la være å spekulere på hva som var motivet.

– Han (den antatte gjerningspersonen) er foreløpig ikke identifisert, og det er for tidlig å spekulere på motiv, sier politiets talsmann Andreas Bode.

– Vitner melder om flere

Politikilder sier til AP at de også undersøker vitneopplysninger om at det var flere personer i varebilen, som kan ha rømt, men så langt har de ikke funnet flere.

Et stort antall politifolk er fortsatt på stedet og etterforsker kjøretøyet og åstedet. Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at politiet har funnet en «mistenkelig gjenstand» i kjøretøyet, og at de har bedt folk om å holde seg unna sentrum og området rundt Kienpenkerl.

Münster har rundt 300.000 innbyggere, og betegnes som en av Tysklands største studentbyer.

Sjokk og vantro

Politiet kom raskt til stedet fordi det var planlagt en kurdisk demonstrasjon i byen. Demonstrasjonen ble avlyst, og politiet ble raskt omdirigert til Kienpenkerl.

Daniel Kollenberg, som bor 300 meter fra restauranten, beskriver scenene ved restauranten som kaotiske, og sier politiet har evakuert hele området. Han bekrefter at restauranten der hendelsen skjedde ligger i en gågate, skriver NRK.

– Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd, men jeg tror dette er terror. Det er ikke lov til å kjøre i dette området, sier Kollenberg.

Vegard Herøy (22), som bor og jobber i Münster, sier til VG at han reagerte på hendelsen med sjokk og vantro.

– Dette er bare en liten studentby på størrelse med Bergen. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skjer her, sier Herøy til avisen.

Merkel kondolerer

Tysklands statsminister Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighetene kondolerer på vegne av den tyske statsministeren.

–Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Merkel-talsperson Ulrike Demmer.

Ordfører Markus Lewe i Münster sier byen er i sorg.

– Hele Münster sørger over denne grusomme hendelsen. Vår sympati er med slektningene til de som ble drept. Vi ønsker også rask bedring for de sårede, sier han.

Norsk UD sier til NTB at den norske ambassaden arbeider med å kartlegge situasjonen og få oversikt om eventuelle nordmenn er rammet.

Populært