Sverige mintes terrorofrene

Statsminister Stefan Löfven la ned blomster under bildet av elleve år gamle Ebba Åkerlund, et av ofrene for terrorangrepet i Drottninggatan i Stockholm 7. april i fjor. Foto: Claudio Brescian / TT / NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven la ned blomster under bildet av elleve år gamle Ebba Åkerlund, et av ofrene for terrorangrepet i Drottninggatan i Stockholm 7. april i fjor. Foto: Claudio Brescian / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett år etter terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm, som kostet fem mennesker livet, mintes Sverige ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en dag da manges liv ble endret. Mange bærer på lyder, lukter og bilder som har festet seg, sa sogneprest Anika Millde da hun innledet minnegudstjenesten i Adolf Fredriks kirke lørdag.

Blant dem som var til stede, var det svenske kongeparet og statsminister Stefan Löfven.

– Dette er en dag for å vise respekt og minnes, men også for å huske at lyset er sterkere enn mørket, at kjærligheten er større enn hatet, sa Löfven etter gudstjeneste.

Kapret lastebil

Fem personer ble drept og ti fikk alvorlige skader da den 40 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov kapret en lastebil, kjørte ned den travle gågaten og rett inn i en butikkfasade 7. april i fjor.

Inne i lastebilen ble det funnet en hjemmelaget sprengladning som Akilov ikke lyktes med å detonere. 40-åringen ble pågrepet seks timer senere, og han har erkjent å ha begått en terrorhandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklar tilknytning

Før angrepet sverget Akilov troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og truet med å drepe «vantro». IS har imidlertid ikke tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, og det kan derfor virke som om han handlet på egen hånd.

Et medvirkende motiv kan ha vært at den 40 år gamle bygningsarbeideren hadde fått avslag på sin søknad om asyl i Sverige, og at han derfor skulle utvises fra landet.

Under rettssaken, som ble innledet 13. februar, har Akilov gitt uttrykk for skuffelse over at IS ikke har publisert kunngjøringer eller videoer om angrepet, slik han hadde håpet. Dom i saken vil trolig først falle i juni.

Kongelige og artister

Kong Carl Gustav og dronning Silvia deltok også under lørdagens gudstjeneste i Adolf Fredriks kirke og takket etterpå representanter for nødetatene som var på plass i Drottninggatan for ett år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokka 14.15 ble det holdt en minnekonsert i Kungsträdgården i Stockholm, der blant andre Lars Winnerbäck, Malena Ernman og Stephen Simmonds sto på scenen.

I Kulturhuset Stadsteatern skulle det klokka 17 holdes en egen minnekonsert for elleve år gamle Ebba Åkerlund, der blant andre artistene Lisa Ajax, Nano og Janne Schaffer stilte opp.