Meny

Tilhengere hindrer Lula i å overgi seg til politiet

Brasils ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva vinker til tilhengere i Sao Bernardo Do Campo. Foto: Nelson Antoine / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En stor mengde tilhengere hindret Brasils ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva i å overgi seg til politiet lørdag ettermiddag.

Den korrupsjonsdømte ekspresidenten hadde tidligere lørdag uttalt at han var villig til føye seg etter arrestordren som er utstedt på ham, men den populære ekspresidentens tilhengere ville ikke ha noe av dette.

I kaotiske scener som ble vist på direktesendt TV samlet store mengder venstreorienterte aktivister seg rundt Lulas bil og blokkerte den eneste utveien da han lørdag ettermiddag forsøkte å kjøre av gårde for å overgi seg til politiet, skriver AFP.

Noen timer tidligere hadde Lula holdt en tordentale til sine tilhengere utenfor metallarbeidernes hovedkvarter i Sao Bernardo Do Campo.

–Jeg er det første mennesket som har blitt tiltalt for å eie en leilighet som ikke tilhører meg, sa Lula, flankert av partifellen Dilma Rousseff, Lulas avsatte etterfølger i presidentrollen.

–Jeg vil møte etterforskerne og se dem i øynene. Dere vil se at jeg kommer ut av dette større og sterkere, sa han, og lovet å bevise sin uskyld selv om han ville overgi seg til politiet.

Ville slippe fengsel

Lulas beslutning om å overgi seg til politiet kom først etter en lang og bitter kamp i rettssystemet.

Lulas forsvarere leverte senest fredag kveld en begjæring om at han skal få slippe fengsel mens ankesakene mot ham pågår. Det var den tredje begjæringen på to dager.

Arrestordren på den tidligere presidenten ble utstedt kort tid etter at Brasils høyesterett sent torsdag avviste den første begjæringen om å slippe fengsel.

Korrupsjonsdømt

Lula ble i fjor kjent skyldig i å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenørselskap som ville sikre seg kontrakter på statlige byggeprosjekter. Dommen lyder på tolv års fengsel for korrupsjon. Han er også tiltalt i flere andre korrupsjonssaker.

Fengslingen vil trolig sette en stopper for Lulas planer om å stille som presidentkandidat til høstens valg. Brasiliansk lov slår fast at deltakere i valg ikke kan stille når de er straffedømt og når dommen har blitt opprettholdt i to rettsinstanser.

Splitter landet

På tross av dommen leder den 72 år gamle sosialisten på meningsmålingene og saken hans splitter landet. Da fristen for å overgi seg til politiet gikk ut hadde brasilianere fra hele landet samlet seg i 12 ulike byer for å markere sin støtte eller avsky.

Utenfor fagforeningens bygg sent fredag og lørdag formiddag holdt menneskemengden opp plakater med tekster som «Lula er uskyldig, Lula som president!». Andre steder kunne man se folk holde opp skilt med «Lula, tyver hører hjemme i fengsel!».

(©NTB)

Populært