Meny

Lula nekter å overgi seg frivillig

Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva er tiltalt i flere korrupsjonssaker og dømt i en. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Brasils korrupsjonstiltalte ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva har nektet å overgi seg til politiet innen fristen.

Isteden har han stilt seg sammen med en rekke tilhengere metallarbeidernes hovedkvarter i Sao Bernardo Do Campo i delstaten São Paulo, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er 417 kilometer unna Curitiba, der han etter planen skulle overgi seg og pågripes innen fristen klokken 22 norsk tid fredag.

Ifølge TV-kanalen Globo hadde brasilianere både for og imot fengsling av Lula samlet seg i til sammen tolv brasilianske byer i forkant av fristen.

Ny anke avvist

Torsdag kveld fikk ekspresidenten beskjed overgi seg frivillig til politiet innen 24 timer for å begynne å sone sin tolv år og en måned lange fengselsstraff.

Istedenfor å overgi seg kom Lula via sine advokater med nye anmodninger både til brasiliansk rett og til FNs menneskerettighetskomité i Genève, der han ba dem om å hindre pågripelse av ham fram til han hadde benyttet seg av alle ankemuligheter.

Sent fredag kveld besluttet imidlertid Brasils nest høyeste rettsinstans å avvise siste den seneste anken, ifølge det brasilianske nyhetsbyrået Agencia Brasil.

Arrestordren på Lula ble utstedt kort tid etter at Brasils Høyesterett sent torsdag avviste ekspresidentens begjæring om å slippe fengsel mens ankesakene mot ham pågår.

Populær

I fjor ble Lula kjent skyldig i å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenørselskap som ville sikre seg kontrakter på statlige byggeprosjekter. Dommen lyder på tolv års fengsel for korrupsjon. Lula, som er tiltalt i flere korrupsjonssaker, har allerede tapt en ankesak.

Fengslingen setter trolig en stopper for Lulas planer om å stille som presidentkandidat til høstens valg. Brasiliansk lov slår fast at deltakere i valg ikke kan stille når de er straffedømt og når dommen har blitt opprettholdt i to rettsinstanser.

Den 72 år gamle sosialisten, som var svært populær da han var president fra 2001 til 2010, leder på meningsmålingene til tross for dommen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært