Meny

To drept og 250 palestinere såret i sammenstøt med israelske soldater

Nye demonstrasjoner er varslet på Gazastripen nær grensegjerdet mot Israel, en uke etter at tusenvis av palestinere protesterte mot Israel. Da ble 17 palestinere drept og over 1.400 såret. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Israelske soldater bruker skarpe skudd, tåregass og vannkanoner mot palestinske demonstranter på grensen mellom Gazastripen og Israel. To er drept og 250 såret.

Palestinere har satt fyr på bildekk og kaster steiner over grensegjerdet for å ramme israelske soldater på den andre siden. Der svarer soldatene med skarpe skudd, tåregass og vannkanoner, opplyser aktivister og journalister.

Flere tusener palestinere deltar i fredagens demonstrasjoner. Så langt er to palestinere bekreftet skutt og drept og minst 250 såret, blant dem fem kritisk, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Ti av de sårede oppsøkte legehjelp i et teltsykehus som er opprettet i Khuzaa like ved grensen. Blant dem er 20 år gamle Mohammed Ashour, som var blant de første palestinerne som satte bildekk i brann tidligere på dagen.

– Vi kom hit fordi vi ønsker verdighet, sa han.

Han ble skutt i en arm.

Aktuelt: Israel trekker seg fra asylavtale med FN

Skarpskyttere

I påvente av demonstrasjonene hadde israelske skarpskyttere og stridsvogner inntatt stillinger langs grensen. Samtidig hadde palestinere satt fyr på bildekk for å skape svart røyk og dermed hindre sikten for skarpskyttere. Demonstranter hadde også sagt at de skal bruke speil for å blende skarpskytterne.

Israel har på sin side advart om at taktikken med å skyte mot demonstranter som nærmer seg grensegjerdet, ikke kommer til å bli endret. Israelske myndigheter forsvarer sin rett til å bruke makt ved at landets soldater settes inn for å besvare opprør og for å ramme det som omtales som ledere for demonstrasjonene.

Israelske myndigheter hevder også at Hamas, som styrer Gazastripen, forsøker å utføre angrep over grensen under dekke av å arrangere demonstrasjoner. Alle forsøk på å ta seg gjennom gjerdet vil bli slått ned på, advarer Israel.

Aktuelt: Israel bekrefter angrep i Syria i 2007

Kritisert

Forrige fredag fant den første av en rekke varslede demonstrasjoner i løpet av en seksukersperiode, sted. Minst 17 palestinere ble drept og over 1.400 såret. Siden da og fram til fredag denne uken ble ytterligere fem palestinere drept, en av dem en mann som døde av skadene han fikk under forrige ukes demonstrasjon.

De israelske soldatenes handlinger forrige fredag ble sterkt kritisert av menneskerettighetsgrupper, FN og en rekke land, blant dem Norge, med krav om gransking. Kravet har blitt avvist av Israel.

Aktuelt: LO-forbund krever faktiske boikott-tiltak overfor Israel

Populært