Meny

Tyske forskere har dyrket fram grønnsaker i Antarktis

Tyske forskere har klart å dyrke fram grønnsaker på Antarktis, uten sollys eller jord. De håper grønnsakene på samme vis kan dyrkes fram på Mars eller månen i fremtiden. Foto: DLR / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Forskere har innhøstet flere kilo grønnsaker i Antarktis, dyrket fram uten jord eller sol. Prosjektet skal hjelpe astronauter gro grønnsaker på andre planeter.

3,6 kilogram salat, 18 agurker og 70 reddiker er innhøstet av tyske forskere i Antarktis. Forskerne har dyrket grønnsakene i et høyteknologisk drivhus.

Grønnsakene må klare seg uten jord, sollys eller plantevernmidler, og er i stedet avhengige av næringsstoffer som sprayes på røttene ved hjelp av en datamaskin. Det tyske romfartssenteret DLR leder prosjektet, og uttalte torsdag at de i mai håper å høste inn mellom fire og fem kilogram frukt og grønnsaker hver uke.

NASA har tidligere klart å dyrke grønnsaker om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS), men Daniel Schubert i DLR sier at de med prosjektet i Antarktis tar sikte på å produsere et bredere spekter av grønnsaker som en dag kan dyrkes fram på Mars eller på månen.

Populært