Tyske forskere har dyrket fram grønnsaker i Antarktis

Tyske forskere har klart å dyrke fram grønnsaker på Antarktis, uten sollys eller jord. De håper grønnsakene på samme vis kan dyrkes fram på Mars eller månen i fremtiden. Foto: DLR / AP / NTB scanpix
Tyske forskere har klart å dyrke fram grønnsaker på Antarktis, uten sollys eller jord. De håper grønnsakene på samme vis kan dyrkes fram på Mars eller månen i fremtiden. Foto: DLR / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har innhøstet flere kilo grønnsaker i Antarktis, dyrket fram uten jord eller sol. Prosjektet skal hjelpe astronauter gro grønnsaker på andre planeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3,6 kilogram salat, 18 agurker og 70 reddiker er innhøstet av tyske forskere i Antarktis. Forskerne har dyrket grønnsakene i et høyteknologisk drivhus.

Grønnsakene må klare seg uten jord, sollys eller plantevernmidler, og er i stedet avhengige av næringsstoffer som sprayes på røttene ved hjelp av en datamaskin. Det tyske romfartssenteret DLR leder prosjektet, og uttalte torsdag at de i mai håper å høste inn mellom fire og fem kilogram frukt og grønnsaker hver uke.

NASA har tidligere klart å dyrke grønnsaker om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS), men Daniel Schubert i DLR sier at de med prosjektet i Antarktis tar sikte på å produsere et bredere spekter av grønnsaker som en dag kan dyrkes fram på Mars eller på månen.