Meny

EU kaller Facebook-skandalen «uakseptabel»

EU kaller personvernskandalen i Facebook uakseptabel etter avsløringer om 87 millioner berørte personer verden over, og vil ha et møte med Facebook-ledere.

– For EU-kommisjonen er den uautoriserte tilgangen og videre misbruk av personlig informasjon tilhørende Facebook-brukere uakseptabel, sa Christian Wigand, talsperson for kommisjonen torsdag.

Ifølge Wigand jobbes det med å få til et møte mellom høytstående personer i Facebook og EU i løpet av de neste dagene.

Det skjer etter at EUs justiskommissær Vera Jourova i forrige uke sendte et brev til Facebook der hun ba om svar på flere spørsmål om skandalen. Facebook har i etterkant tatt kontakt med EU og har ifølge Wigand vært samarbeidsvillige.

Onsdag innrømte Facebook at informasjonen til 87 millioner brukere hadde blitt delt med analyseselskapet Cambridge Analytica (CA). 1 million brukere i Storbritannia og opp mot 310.000 brukere i Tyskland er blant disse. I Norge har informasjon fra potensielt 37.000 brukere blitt hentet ut uten samtykke, og Forbrukerrådet har bedt Datatilsynet undersøke om Facebook har brutt europeiske personvernlover. De krever også at tilsynet får oversikt over nordmenn som er berørt.

I forrige måned ble det kjent at CA hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Tirsdag 10. april skal Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg møte til en høring i Senatet i USA for å svare for seg om skandalen. Det britiske parlamentet og EU-parlamentet har også bedt Zuckerberg stille til høring, men har ikke fått positivt svar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært