Meny

Store mengder norsk laks beslaglagt i Kina

Prima laks: Sløyd fire dager gammel laks i 7-8 kilospakker ble beslaglagt av kinesiske tollere. Ifølge dem er mye av laksen norsk. Foto: CCTV

Kinesiske myndigheter melder om at de har avslørt smugling av norsk laks til en verdi av 770 millioner kroner fra Vietnam.

Ifølge den kinesiske statlige nyhetskanalen CCTV kom avsløringen som følge av en koordinert tollaksjon i Guangzhou utført av tollere i en razzia som involverte 40 «aksjonsgrupper».

Sammen med den norske laksen fant tollerne både laks fra Canada og sjømat fra Indonesia, Ecuador, Vest-Afrika, samt biff, kylling og svin.

Les også: Kina halverer tollsatsen på laks - kan gi norsk eksport-boom

Laksen som er beslaglagt er ifølge bildene fra CCTV relativt fersk, pakket 23. mars i 7-8 kilos forpakninger, kun fire dager før aksjonen. Kanalen har offentliggjort en video fra aksjonen:

Ifølge kinesiske myndigheter kom varene til flere mottakspunkter langs den kinesisk-vietnamesiske grensen.

– Gjennom å unngå toll og friste med lavere priser, smuglet gruppen laks fra Norge til en verdi av rundt 620 millioner Yuan (rundt 770 millioner kroner), sier visedirektør for toll i Guangzhou, Zheng Jun til kanalen, skriver Undercurrent News .

Bransjenyhetsnettstedet Intrafish skriver at fortjenesten på laksesmuglingen var på rundt 180 millioner norske kroner.

Les også: Lakseselskaper anmeldt for eksport av syk fisk til Kina

Norsk kvinne fengslet

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Fiskeribladet at en norsk borger er fengslet i Kina. Kvinnen, som er siktet for smugling av laks, er tilknyttet oppdrettsselskapet Salmar.

Hun er varetektsfengslet i 30 dager med brev- og besøksforbud, siktet for å ha smuglet laks inn i Kina for mellom 150 og 180 millioner kroner, melder Fiskeribladet.

– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er fengslet i Kina. Vedkommende tilbys konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Fiskeribladet.

Kvinnen har ifølge Fiskeribladet tidligere vært bosatt i Bergen. Hun skal være gift med en nordmann og ha både norsk og kinesisk statsborgerskap.

Etterforsker saken

Salmar-sjef Trond Williksen mener selskapet ikke har gjort noe galt. Han sier at det etter deres syn ser ut til at all eksport fra selskapet har skjedd i henhold til gjeldende regler og med de nødvendige lisenser i orden.

Saken er under etterforskning. Fisken skal være sendt med fly i Vietnam, og smuglet inn med båt til Kina til byene Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing.

– Vi er kjent med saken i kinesisk presse om at irregularitet i import av svinekjøtt, biff, kylling og sjømat, derav laks fra flere land er inkludert, er under etterforskning av kinesiske myndigheter. Siden saken er under etterforskning har vi ingen ytterligere kommentarer til denne saken, sier Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets utsending til Kina, til Fiskeribladet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært