Meny

Tyrkia har hentet 80 Gülen-tilhengere fra 18 land

Elever ved en av de Gülen-støttede skolene i Pristina i Kosovo protesterer mot pågripelsen av lærerne deres. Tyrkiske myndigheter sier at de har pågrepet 80 Gülen-tilhengere i utlandet og tatt dem med tilbake til Tyrkia. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkisk etterretning har hentet hjem 80 tilhengere av Fethullah Gülen fra andre land, for å straffeforfølge dem i forbindelse med kuppforsøket i 2016.

Det var 15. juni i 2016 at det mislykkede kuppforsøket fant sted.

Tyrkiske myndigheter hevder at den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA, sto bak noe Gülen selv benekter.

Etter kuppforsøket lovet tyrkiske myndigheter å utslette bevegelsen til Gülen, som de omtaler som «Fethullahs terrororganisasjon» (FETO).

Fakta om Tyrkia etter kuppforsøket:

* Kuppforsøket ble innledet av en fraksjon i det tyrkiske forsvaret 15. juli 2016. Kamper brøt ut i hovedstaden Ankara og i Istanbul. Men etter noen timer kunngjorde president Recep Tayyip Erdogan at kuppet var slått tilbake.

* I alt 249 mennesker ble drept.

* Erdogan har utpekt den muslimske predikanten Fethullah Gülen som hovedmann bak kuppforsøket. Gülen nekter for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre. Han bor i eksil i USA, og Tyrkia krever ham utlevert.

* I etterkant av kuppforsøket har tyrkiske myndigheter pågrepet rundt 50.000 mennesker.

* Over 100.000 er blitt oppsagt eller permittert. Blant dem lærere, dommere, soldater og politimenn.

Uklart

– Tyrkisk etterretning har så langt tatt med seg 80 FETO-medlemmer fra 18 land og brakt dem tilbake til Tyrkia, opplyser landets visestatsminister Bekir Bozdag.

Det er ikke kjent hvilke land de mistenkte er hentet fra, eller hvordan den tyrkiske etterretningsorganisasjonen MIT har gått fram.

I slutten av mars ble fem tyrkiske lærere og en lege pågrepet i Kosovo og fløyet tilbake til Tyrkia i en skjult operasjon hvor MIT samarbeidet med Kosovos innenriksdepartement. De seks jobbet på skoler og klinikker som støttes av Gülens bevegelse.

Aktuelt:   Stadig tettere samarbeid mellom Tyrkia og Russland

Fikk sparken

Kosovos statsminister Ramush Haradinaj skal ikke ha blitt informert om operasjonen i forkant, og ga landets innenriksminister og etterretningssjef sparken kort tid etter.

Sparkingen utløste igjen en reaksjon fra Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

– Hei, Kosovos statsminister! Når begynte du å beskytte dem som forsøkte å sette i gang et kupp i Tyrkia, sa Erdogan.

Torsdag reagerte en talsperson for EU på pågripelsen av de seks tyrkiske statsborgerne, som hadde lovlig opphold i Kosovo, og sa at hendelsen gjør at det må stilles spørsmål ved prosessen, gjennomsiktigheten og lovligheten.

Aktuelt:  Tyrkia får kraftig smekk av EU

Populært