Meny

– Utskiftningene i Trump-staben overgår alt

I løpet av de siste ukene har president Donald Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, Herbert McMaster, og utenriksminister Rex Tillerson fått sparken. To utenrikspolitiske «hauker» rykker inn i deres sted.

– Tempoet og mengden utskiftninger har overgått alt i tidligere amerikanske regjeringer. Det er vel i tråd med hvordan Trump har operert som forretningsmann. Han trives med et visst kaos og uforutsigbarhet, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til ABC Nyheter.

UT: Nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster (t.v.). INN: ny sikkerhetsrådgiver John Bolton (t.h.). Scanpix/AFP.

Som erstatning for McMaster rykker den kompromissløse republikaneren John Bolton inn som rådgiver for nasjonal sikkerhet. Nåværende CIA-direktør Mike Pompeo, en annen utpreget «hauk», er Trumps favoritt som ny utenriksminister etter Rex Tillerson.

– De fleste analytikere er av den oppfatning at endringene i staben er uttrykk for Trumps misnøye med at en del medarbeidere har gått mot hans linje i praktisk politikk, sier Melby.

– Flere oppsigelser i vente

Oppsigelser i Trump-apparatet

En rekke ledende rådgivere og ansatte i apparatet rundt president Donald Trump har sluttet eller fått sparken siden innsettelsen 20. januar 2017.

 • David Shulkin, minister for saker angående krigsveteraner. Ute etter ett år og én måned.
 • H.R. McMaster, nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter ett år og én måned.
 • John Dowd, Trumps personlige advokat. Ute etter ni måneder.
 • Rex Tillerson, utenriksminister. Ute etter ett år og to måneder.
 • John McEntee, Trumps personlige assistent og rådgiver. Ute etter ett år og to måneder.
 • Gary Cohn, øverste økonomiske rådgiver og direktør for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC). Ute etter knappe ett år og to måneder.
 • Hope Hicks, Trumps fjerde kommunikasjonssjef. Ute etter seks måneder. Hun var direktør for strategisk kommunikasjon i åtte måneder før det.
 • David Sorensen, taleskriver. Ute etter knappe ti måneder.
 • Rob Porter, stabssekretær. Ute etter ett år.
 • Tom Price, helseminister. Ute etter åtte måneder.
 • Stephen K. Bannon, sjefstrateg. Ute etter snaut sju måneder.
 • Sebastian Gorka, sikkerhetsrådgiver. Ute etter sju måneder.
 • Michael Short, assisterende pressetalsmann. Ute etter seks måneder.
 • Anthony Scaramucci, kommunikasjonsdirektør. Ute etter halvannen uke.
 • Reince Priebus, stabssjef. Ute etter seks måneder.
 • Sean Spicer, pressesekretær og kommunikasjonsdirektør. Ute etter seks måneder.
 • Mark Corallo, talsperson for det juridiske teamet som representerer Trump i Russland-etterforskningen. Ute et halvt år etter innsettelsen.
 • Walter Shaub, leder for regjeringens etiske råd. Ute etter seks måneder.
 • K.T. McFarland, assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter fire måneder.
 • Mike Dubke, kommunikasjonsdirektør. Ute etter tre måneder.
 • James Comey, FBI-sjef, ute etter drøye tre måneder. Ble ansatt av tidligere president Barack Obama i 2013.
 • Katie Walsh, visestabssjef. Ute etter to måneder.
 • Michael T. Flynn, nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter tre uker.
 • Sally Yates, fungerende justisminister. Ute etter ti dager.

(Kilde: NTB, New York Times, AP, DPA)

Andre som har forlatt staben er tidligere økonomirådgiver Gary Cohn, Trumps fjerde kommunikasjonssjef Hope Hicks og stabssekretær Rob Porter. Disse ble også antatt å ha en «modererende innflytelse» på presidenten. En rekke andre høyt plasserte medarbeidere har forlatt administrasjonen i løpet av dens første år (se faktaboks).

– Det er en allmenn oppfatning at disse nå erstattes av folk som har et lynne, om ikke nødvendigvis politiske standpunkter, mer i tråd med Trumps, sier Melby, som ikke tror vi har sett de siste utskiftningene i Det hvite hus.

USAs president Donald Trump med tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks. Hun har vært en lojal støttespiller i en årrekke, men er nå blant dem som har forlatt presidentens stab. Scanpix/AFP.

Justisminister Jeff Sessions har pådratt seg presidentens vrede ved å melde seg inhabil i Russlands-etterforskningen til Robert Mueller, som fortsatt er i full sving.

Les også:   FBI-veteranen Trumps menn frykter

Oppsigelsesryktene svirrer også rundt stabssjef John Kelly, som har fått æren for å ha holdt noe orden i Det hvite hus.

– Utskiftningene vil kunne forsterke den amerikanske alenegangen i verdenspolitikken, sier Melby.

Det er ikke en krigshauk daværende presidentkandidat Trump hadde på besøk i 2015, men en hvithodehavørn, USAs nasjonalfugl. Stillbilde/arkivfoto fra Time Magazine.

Etter alle solemerker vil Bolton være på plass i rollen som nasjonal sikkerhetsrådgiver mandag 9. april. Han har tidligere tjenestegjort som USAs FN-ambassadør under president George W. Bush, og regnes som en utpreget nasjonalistisk «hauk» (politikere som fører en aggressiv politikk, særlig utenriks). Bolton har talt varmt for militære angrep mot Iran og Nord-Korea, og er en av få som fortsatt forsvarer invasjonen av Irak i 2003.

Britiske kommandosoldater i kamp i Sør-Irak 22. mars 2003. Den nye amerikanske presidentrådgiveren for nasjonal sikkerhet, John Bolton, er en av få som fortsatt varmt forsvarer invasjonen. Scanpix/AP.

Så sent som i februar skrev Bolton en kronikk i Wall Street Journal med tittelen «Det juridiske grunnlaget for forkjøpsangrep mot Nord-Korea».

– Kan øke faren for Korea-krig

Det er planlagt møter på høyeste nivå mellom Nord-Korea og Sør-Korea i april. I august i fjor truet Trump Nord-Koreas leder Kim Jong-un med «ild og vrede» om landet fortsetter sine atom- og missiltester. 8. mars takket han ja til en nordkoreansk invitasjon til direkte samtaler mellom ham og diktator Kim, som kanskje kommer i stand allerede i mai.

– Bolton har hatt en tøff linje, med ønske om regimeskifte. Trump har gitt inntrykk av at han er villig til å forhandle og finne en politisk løsning, men det er et risikabelt prosjekt å gjøre et slikt toppmøte uten skikkelige forberedelser, sier Melby.

Et slikt toppmøte har vært en ønskedrøm for det nordkoreanske regimet i 20 år.

Les også:   – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet

Ikke nødvendigvis mer militaristisk

«Mer Trump» betyr ikke nødvendigvis større amerikansk vilje til å bruke militærmakt internasjonalt. Trumps uttalelser og «America First»-linje har hatt isolasjonistiske trekk.

Trump har tidligere fordømt den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 som «den verste avgjørelsen noensinne», og generelt uttrykt skepsis mot amerikansk intervensjonspolitikk både i Libya, Syria og Afghanistan.

– Pompeo og Boltons holdninger er i noen grad i tråd med synet som preget Bush-administrasjonens syn på Saddam Hussein, der man brukte «forebyggende militærmakt» mot det man oppfattet som en mulig kobling mellom Irak og Al-Qaida, og Iraks antatte masseødeleggelsesvåpen, sier Melby.

Enkelte analytikere spør seg om utnevnelsene av disse «haukene» først og fremst kan være ment som et signal fra Trump i forkant av eventuelle forhandlinger.

– Det store spørsmålet nå er hva som skjer hvis samtalene mellom Trump og Kim mislykkes. Det er mulig forsvarsminister James Mattis fortsatt vil være en modererende kraft, men om møtet ikke fører frem til noe vesentlig tror jeg utskiftningene i Trumps stab øker faren for krig på Korea-halvøya, sier Melby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sørkoreanere i Seoul foran nyhetssending om de bebudede samtalene mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og president Trump i begynnelsen av mars. Sør-Koreas president Moon Jae-in i forgrunnen. Scanpix/AP.

«Katastrofal Iran-avtale»

Trump har for lengst varslet at han ønsker å trekke USA ut av atomavtalen med Iran. Senest i januar ba han europeiske allierte om å fikse «katastrofale feil» i avtalen, om ikke USA skal trekke seg. Det har vært begrenset med konkretiseringer om hva Trump-regjeringen mener er feil med avtalen.

Portrett av Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei sammen med missiler på Baharestan-torget i Irans hovedstad Teheran. Arkivfoto fra september 2017. Scanpix/Reuters.

Avtroppende utenriksminister Tillerson var tilhenger av Iran-avtalen, mens påtroppende Mike Pompeo har uttrykt sin misbilligelse, og er dermed mer på linje med presidenten.

– Tross Trumps uttalte intervensjonsskepsis er likevel de nye medlemmene av staben mer på linje med Trump i nøkkelspørsmål - som synet på Iran, sier Melby.

Iran inngikk avtalen med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU i 2015. Kjernen er nedtrapping av landets atomprogram. Til gjengjeld lettet FN de økonomiske sanksjonene mot Iran. Det internasjonale atomenergibyrået har hittil konkludert med at iranerne overholder sine forpliktelser.

Forsvarsminister James Mattis sitter fortsatt, og har vært regnet som en modererende kraft i Trump-administrasjonen. Scanpix/AFP.

Ingen ting tyder på at de andre partene vil forlate av avtalen. Det pågår i disse dager forhandlinger mellom USA og EU om justeringer i avtalen.

– Men hvis USA innfører egne, styrkede sanksjoner kan avtalesystemet rakne. Da øker sannsynligheten for at Iran vil gå raskere frem for å forsøke å skaffe seg atomvåpen, sier Melby.

Mange frykter at det vil føre til amerikanske anslag mot iranske atomanlegg, med påfølgende motreaksjoner. Om Iran skaffer seg atomvåpen vil det også kunne føre til et rustningskappløp i regionen.

– Å hindre en slik utvikling var mye av tanken bak avtaleregimet Obama og partnerlandene fikk på plass, med håp om politisk endring i regionen på sikt, sier Melby.

CIA-hauk inn for landing

Nordkoreansk reaktor i Yongbyon. Satellittfoto fra 25. februar 2018. Scanpix/AP.

Sittende CIA-sjef Mike Pompeo omtales som like «haukaktig» som Bolton, og har det siste året vært sjef for etterretningstjenesten CIA. Foruten krav om endring av Iran-avtalen har også han tatt til orde for regimeendring i Nord-Korea. I motsetning til Boltons post må den nye utenriksministeren godkjennes av Senatet. Han vil bli grillet om nettopp disse spørsmålene, samt de forverrede forholdene til Russland. Avstemningen kan bli uvanlig jevn for en utenriksministerpost, sier kilder til Foreign Policy.

– Hvis høringene går glatt vil jeg tro Pompeo er på plass i månedsskiftet, men det avhenger av Senatets kalender og hvor mye motstand han vil få, sier Melby.

Det er svært uvanlig at det er så sterk strid om utnevnelsen av amerikanske utenriksministere.

– Senatet bruker imidlertid å gi presidenten vide fullmakter til selv å velge nøkkelmedarbeidere.

Også Trumps favoritt til ny CIA-sjef etter Pompeo har vært kontroversiell. Les også:   – Trumps CIA-sjef må pågripes hvis hun reiser til Europa

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CIA-direktør og utenriksminister-kandidat Mike Pompeo (t.v.) i et lunsjmøte mellom president Trump (t.h.) og Saudi-Arabias kronprins. 20. ars 2018. Scanpix/AFP.

– Kjørte utenrikstjenesten i grøfta

Tidligere utenriksminister Tillerson holdes av mange amerikanske diplomater ansvarlig for å ha kjørt utenriksdepartementet i grøfta, med knallharde budsjettkutt og en rekke viktige, ubesatte stillinger i utenrikstjenesten, skriver The Guardian.

Mange av dem håper nå at Pompeo vil bli lyttet til av president Trump i større grad. Det vil tross alt være en forbedring, mener diplomatene The Guardian har snakket med.

Trumps viktigste økonomiske rådgiver, frihandelsentusiasten Gary Cohn, gikk av da den nye stål- og aluminiumstollen ble innført.

På handelsområdet er proteksjonisme et av de få områdene der Trump har hatt en konsekvent linje. I den indre striden mellom frihandelsentusiaster og økonomiske nasjonalister i den amerikanske regjeringen later det nå til at nasjonalistene er på vei opp, bemerker Economist.

Tollen ble raskt fulgt opp med et forslag om å innføre høyere avgifter på import av kinesiske varer. En regelrett handelskrig kan være i emning.

Les også:  Trumps handelspolitikk: – Slutten på 70 år med USA ved roret

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenriksminister Rex Tillerson skal først ha fått vite at han fikk sparken i begynnelsen av mars via en av president Trumps Twitter-meldinger. Scanpix/AP.

Mer populær blant folket

Men amerikansk økonomi går godt, og Trump later til å være i støtet. En CNN-måling i slutten av mars ga Trump en oppslutning på 42 prosent blant de spurte. Lavt sammenlignet med tidligere presidenter i første periode, men Trumps høyeste tall på nærmere et år.

– Vi har sett at Trump har begynt å opptre mer egenrådig og i tråd med det han sto for i valgkampen både i innvandringsspørsmål og handelspolitikk, sier Melby, og nevner eksempler som forslagene om høyere tollbarrierer, begynnelsen på en handelspolitisk konflikt med Kina, ønsket om militær tilbaketrekking fra Syria og forslaget om å bruke militære til å patruljere grensen mot Mexico.

Innvandringspolitikken og handelspolitikken til den amerikanske regjeringen er allerede preget av Trumps tenkning, mener Melby.

– Bak det hele ligger Trumps skepsis og motvilje mot de store, kollektive avtalene om både handels- og sikkerhetspolitikk. Trump mener institusjoner som FN, Nato, WTO og de store frihandelsavtalene har gått på USAs bekostning.

Øvrige kilder: NTB, Economist.

Populært