Facebook: 87 millioner brukere kan ha blitt berørt

Facebook-sjef Mark Zuckerberg strammer nå inn på tredjeparters tilgang til Facebook-brukernes informasjon. Foto: AP / NTB scanpix
Facebook-sjef Mark Zuckerberg strammer nå inn på tredjeparters tilgang til Facebook-brukernes informasjon. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opp mot 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt av Cambridge Analytica-skandalen, og ikke 50 millioner, som det tidligere har blitt antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Facebooks teknologi-sjef Mike Schroepfer onsdag.

– Totalt tror vi at Facebook-opplysninger om opptil 87 millioner brukere, flesteparten av dem i USA, kan ha blitt delt på uheldig måte med Cambridge Analytica, sier han.

Schroephers uttalelser kom onsdag i forbindelse med at Facebook kunngjorde innføring av nye retningslinjer for personvern. De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang på. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold.

Les også: Facebook-sjefen må forklare seg i Kongressen

Fra mandag

Facebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller epostadresser. Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og epostadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.

Fra og med mandag blir Facebooks brukere møtt med en melding med lenker som viser hvilke apper de bruker og hva slags informasjon de har delt med disse appene. Brukerne får mulighet til å slette apper de ikke lenger ønsker.

Facebook-brukere som har fått sine opplysninger delt med Cambridge Analytica, vil også få beskjed om det.

Les også: Facebook lover endringer etter personvernskandalen

Messenger-overvåking

Schroephers kunngjøring kom samme dag som Bloomberg avslørte hvordan Facebooks chatteprogram Messenger overvåker og skanner alle meldinger mellom brukerne.

Ved å skanne bilder og lenker brukerne deler, skal hensikten være å hindre ulovlig innhold fra å spre seg. Både automatiske systemer og moderatorer foretar dette arbeidet, opplyser en talskvinne.

Les også: Gransking av Facebook i USA

Høring

I forrige måned ble det kjent at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

En komité i Kongressen vil ha svar på hvordan dette kunne skje og opplyste onsdag at Facebook-sjef Mark Zuckerberg stiller til høring onsdag 11. april.

– Denne høringen blir en god mulighet til å kaste lys over personvernspørsmål knyttet til viktig data om brukerne og vil hjelpe alle amerikanere til bedre å forstå hva som skjer med private opplysninger om dem på nettet, heter det i en kunngjøring fra energi- og handelskomiteen i Representantenes hus.

Det britiske parlamentet og EU-parlamentet har også bedt Zuckerberg stille til høring, men har ikke fått positivt svar.

Personvernpolicy