Meny

Russland krever svar om attentatet: – Det er perverst

Britisk politi utstasjonert utenfor Sergej Skripals bolig i Salisbury. Russiske myndigheter vil nå ha svar på hvor Skripals kjæledyr er blitt av. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russland krever svar fra britene på hvor eksspion Sergej Skripals kjæledyr har blitt av. OPCW reagerer på russisk avledningsmanøver.

– Vi sitter på troverdig informasjon om at Skripal hadde kjæledyr i hjemmet, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharaova onsdag.

Hun mener dyrenes tilstand og hvor de eventuelt befinner seg, kan være viktige opplysninger i saken om forgiftningen av Sergej Skripal og datteren Julia Skripal i Salisbury 4. mars.

– Dette har direkte tilknytning til saken, hvis vi snakker om bruk av kjemiske våpen, og siden det har dukket opp flere versjoner om at forgiftningen kan ha skjedd i huset, la hun til.

– Hvor er dyrene, og i hvilken forfatning er de i? Hvorfor har ikke britene nevnt noe om dette? Vi snakker om levende vesener, og hvis giftige stoffer ble brukt, så vil levende vesener ha vært lidende, sa hun.

Les også: Anklagene hagler mellom Russland og Storbritannia

Fortsatt kritisk

Dagen i forveien uttalte Skripals niese Viktoria Skripal til russiske medier at hennes onkel hadde to katter og to marsvin i huset. Hun avviste teorien om at onkelen og hans datter kunne ha blitt forgiftet i boligen, fordi da ville også dyrene ha blitt berørt, skriver The Sun.

Britiske myndigheter mener Russland sto bak forgiftningen, og over 20 land, blant dem Norge, har beordret russiske diplomater hjemsendt. Russland har avvist å ha hatt noe med saken å gjøre og har varslet mottiltak ved å sende hjem like mange utenlandske diplomater fra Russland.

Julia Skripals tilstand er nå bedre, men for Sergej Skripal er tilstanden fortsatt kritisk.

Les også:  Tidligere E-sjef: – De ville sende et klart signal

Russland: – Et grotesk provokasjon

Russland ønsker å samarbeide med Storbritannia om etterforskningen av saken. Det har fått organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) til å reagere.

– Russlands forslag om en felles britisk/russisk etterforskning av Salisbury-hendelsen er perverst. Det er en avledningsmanøver og enda mer feilinformasjon for å unngå de spørsmålene russiske myndigheter må svare på, skriver den britiske delegasjonen OPCW på Twitter.

Selv nekter Russland å stå bak angrepet. Russerne har svart med å peke fingeren tilbake på Storbritannia og andre vestlige land.

– En grotesk provokasjon som på brutalt vis ble satt i scene av britiske og amerikanske etterretningstjenester, sa Sergej Narysjkin, som leder den russiske etterretningstjenesten SVR, under en internasjonale sikkerhetskonferanse i Moskva onsdag.

Les også: Russland-ekspert: – Vi er inne i en ond, nedadgående spiral. Det er ingen tvil om noe annet

Nytt jernteppe

Den russiske etterretningssjefen mener vestlige land med USA i spissen nå er «helt fiksert på den såkalte trusselen fra Russland».

– Det har nådd slike proporsjoner og blitt så latterlig at det er på høy tid å sammenligne med den mørke tiden under den kalde krigen, sa Narysjkin under konferansen i Moskva.

– Vesten er redd for endringer og ønsker nå åpenbart et nytt jernteppe, sa han.

– Det er viktig å stanse dette uansvarlige spillet der innsatsen blir stadig høyere, og å stanse maktbruken mellom stater før man ender opp med en ny Cuba-krise, sa Narysjkin, med henvisning til krisen i 1962 da verden var nærmere en atomkrig enn noensinne.

Populært