Meny

Unntakstilstand og protester i indonesisk by etter stort oljesøl

Havnebyen Balikpapan Indonesia lukter som en bensinstasjon og har erklært unntakstilstand etter et stort oljesøl ved kysten i helgen. Fem er funnet døde.

– Byen og bukta er i unntakstilstand på grunn av oljesølet, og er nå nærmest som en bensinstasjon. Vi har bedt folk om å la være å tenne sigaretter og først og fremst tenke sikkerhet, sier bysekretær Sayid Fadli.

Politiet etterforsker oljesølet og en annen hendelse der en oljetanker tok fyr utenfor kysten av Balikpapan, som ligger på Borneo-øya. Fem personer omkom i brannen, som fant sted lørdag.

Oljesølet hadde tirsdag spredd seg over et område på 7 kvadratkilometer, selv om hundrevis av politifolk, soldater og sivile har jobbet intenst med å rydde unna oljesølet, hovedsakelig ved hjelp av manuelt utstyr som bøtter og spader.

Foreløpig har ikke myndighetene bekreftet hvilket oljeselskap som er ansvarlig for oljesølet. Indonesias største miljøvernorganisasjon mener det er statsdrevne Pertamina, som driver det største oljeraffineriet i Balikpapan-området, som bør holdes ansvarlig.

Onsdag, som var tredje dag med unntakstilstand i Balikpapan, samlet rundt 50 aktivister og studenter seg til demonstrasjoner i byen med krav om at myndighetene erkjenner at Pertamina har skylden.

–Politiet har ennå ikke offentliggjort resultatet av etterforskningen sin, selv om oljesølet har spredd seg 80 kilometer fra kilden, sier Fathur Roziqin Fen, lederen for mljøvernorganisasjonen Walhi.

(©NTB)

Populært