Meny

Kvinne skal ha uttrykt hat mot YouTube før skyting

Politiet ankom YouTubes hovedkvarter klokken 12.48 lokal tid tirsdag. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kvinnen som er mistenkt for YouTube-skytingen i California, skal ha vært rasende fordi YouTube hadde sluttet å betale for videoene hun la ut på nettstedet.

Det opplyser kvinnens far til lokale medier.

Politiet opplyste natt til onsdag at kvinnen er død etter at hun etter alt å dømme tok sitt eget liv med et håndvåpen. Tre personer ble skadd i skytingen. Tilstanden oppgis å være kritisk for én av dem.

Kvinnen er identifisert som 39 år gamle Nasim Aghdam fra San Diego. Faren hennes, Ismail Aghdam, sier til The Mercury News at datteren hans «hatet» YouTube. Han sier også at han noen timer før skytingen varslet politiet om at hun kunne finne på å oppsøke YouTube-hovedkvarteret i San Bruno sør for San Francisco.

Etterforskere sier at de ikke tror kvinnen gikk etter spesielt utvalgte ofre da hun tirsdag trakk en pistol og begynte å skyte mot en uteplass som er en del av YouTubes hovedkvarter.

Ifølge en ikke navngitt politikilde hadde kvinnen en langvarig konflikt med selskapet. Hun skal ha brukt navnet Nasime Sabz på nettet, og i en melding anklager hun YouTube for forskjellsbehandling og for å sile videoene hennes bort slik at de ikke får seere.

Sov i bil

Kvinnens far opplyser at han mandag meldte sin datter savnet fordi han ikke hadde klart å få kontakt med henne på telefonen på to dager. Natt til tirsdag ble hun imidlertid funnet sovende i en bil på en parkeringsplass. Det var etter dette at faren skal ha advart politiet om at hun muligens ville oppsøke YouTube-hovedkvarteret.

Politiet vil ikke kommentere opplysningene om farens advarsel, men de bekrefter at hun ble funnet sovende i en bil noen timer før angrepet.

– Vi vet meget, meget lite akkurat nå, sier politisjefen i San Bruno, Ed Barberini.

Kjempet for dyrs rettigheter

Det har også kommet fram at kvinnen i 2009 ble intervjuet i lokalavisen San Diego Union-Tribune i forbindelse med en protest mot at griser ble brukt under militærøvelser. Hun hadde da på seg en parykk og bukser som var påmalt rødfarge slik at det så ut som blod.

– For meg er dyrerettigheter det samme som menneskerettigheter, sa hun da.

Enkelte politikilder har også sagt at skytingen skyldtes en konflikt hun skal ha hatt med kjæresten. Politiet har avvist at det er snakk om et terrorangrep.

President Donald Trump var tidlig ute med en Twitter-melding.

– Jeg har akkurat blitt informert om skyteepisoden ved YouTubes hovedkvarter i San Bruno. Våre tanker og bønner går ut til alle involverte. Takk til våre fenomenale polititjenestefolk og nødetatene som jobber på stedet.

Kritisk skadd

Brent Andrew, talsperson ved San Francisco General Hospital, bekrefter at de har mottatt tre skuddofre, to kvinner på 27 og 32 år og en 36 år gammel mann. Tilstanden skal ifølge kanalen være alvorlig for mannen, mens en av kvinnene er alvorlig skadd. Den siste kvinnen har lettere skader.

Skytingen skapte panikk blant YouTubes ansatte, og flere ble sett løpende ut av bygningen.

– Aktiv skytter ved YouTube-hovedkvarteret. Hørte skudd og så folk løpe mens jeg satt ved skrivebordet. Forskanser meg nå inne på et rom sammen med kolleger, skrev en ansatt, Vadim Lavrusik, på Twitter like etter at skytingen begynte. Kort tid etterpå skrev han at de var blitt evakuert.

Populært