Meny

Den utrolige historien:

Ubåtkrisen i 1981: – Sovjetiske spesialsoldater sto klare til å kapre svensk skip

Skip fra den svenske marinen holder vakt ved den russiske ubåten U-137 som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Landskrona i 1981. Arkivfoto: Torbjörn Andersson / SCANPIX SVERIGE

Sverige og Sovjetunionen var bare en halvtime unna væpnet sammenstøt under ubåtkrisen i 1981. Ifølge nye opplysninger sto Spetsnaz-soldater klare til å aksjonere.

Den sovjetiske ubåten U137 (russisk benevnelse S-363) grunnstøtte 27. oktober 1981 i Gåsefjärden i Blekinge, i et svensk militært område.

Ubåten ble tvunget til overflaten ti kilometer fra den svenske marinebasen i Karlskrona, og utreise blokkert av svenske skip. Sovjet krevde adgang til ubåten, svenske myndigheter blånektet.

I en uke var situasjonen høyspent, og verdenspressen fulgte utviklingen fra minutt til minutt.

To nyere russiske bøker omtaler krisen, og avdekker at det fantes en sovjetisk plan om å la angrepsdykkere fra de russiske spesialstyrkene Spetsnaz kapre et svensk skip, for å frigjøre den innesperrede ubåten, skrev militærhistorikeren Lars Gyllenhaal i Expressen tidligere i år.

Spetsnaz er en fellesbetegnelse for russiske spesialstyrker. Militære spetsnaz-avdelinger spesialiserer seg på spaning og sabotasje bak fiendens linjer.

Detaljene den svenske historikeren omtaler stammer fra Aleksandr Severs bok «Vojennyj spetsnaz Rossii» (Russlands militære Spetsnaz) fra 2017, og «Morskie djavoly» (Havets djevler) fra 2016, skrevet av spetsnaz-veteranen Aleksandr Rzjavin. Det er spesialsoldatenes rolle i sovjetisk planlegging som har vært ukjent frem til nå, skriver Gyllenhaal.

Trolig var det den svenske militære isbryteren Thule, som sperret for ubåtens utfart, som ville vært mål for en slik aksjon, sier pensjonert oberstløytnant Rolf Lindén til Expressen.

Les også: – Russland simulerte fullskala krig mot Nato

Klare til angrep klokken 03

Skip fra den svenske marinen holder vakt ved den russiske ubåten U-137 som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Landskrona i 1981. Arkivfoto: Bernt Claesson / SCANPIX SVERIGE

Via en sovjetisk veteran har man tidligere kjent til at det ombord på de 14 sovjetiske fartøyene som lå like utenfor svensk farvann under krisen fantes flere hundre soldater, som sto klare for å frigjøre ubåten med vold. Etter planen skulle dette skjedd klokken 03.00, den 30. oktober. En halvtime før ble aksjonen avblåst, skriver Expressen.

Noe av bakgrunnen for avblåsningen var at svenske militære ressurser hadde vokst for mye i området, skriver Gyllenhaal i Expressen. Gyllenhaal er medforfatter av boken «Russiske eliteavdelinger og spesialvåpen» fra 2016.

Sovjets ambassadør til Sverige, Mikhail Jakovlev, ba Sveriges utenriksminister Ola Ullsten om tillatelse til å sende sovjetiske skip inn i det svenske militære området for å berge ubåten. Dette ble avslått. Likevel ble et sovjetisk ubåtbergingsfartøy sendt avgårde, eskortert av minst 12 sovjetiske krigsskip. Svenskene skjerpet grensebevoktningen både til lands og til sjøs. På et tidspunkt lå et titalls sovjetiske krigsskip ankret opp like utenfor svensk farvann, skriver svenske Wikipedia.

Ifølge de nye opplysningene var det også angrepsdykkere fra den sovjetiske Østersjømarinens topphemmelige Spetsnaz-avdeling om bord i enkelte av de 14 sovjetiske krigsskipene som lå like utenfor svensk territorialfarvann den gang.

Les også: Oppdretter vant over Forsvarets hemmelige avlytting

– Alle våpengrener hadde grepet inn

– Om [sovjetiske spesialstyrker hadde aksjonert] ville det svenske forsvaret ha gitt betydelig motstand. Alle våpengrener hadde grepet inn, sier oberstløytnant Lindén til Expressen. Den pensjonerte offiseren sier han er «forskrekket» over de nye opplysningene.

Det var diplomatiske forhandlinger på høyeste nivå, og på et tidspunkt meddelte Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin at det med stor sannsynlighet befant seg atomvåpen om bord i U137, basert på målinger det svenske forsvaret fikk gjort. Dette har senere blitt bekreftet av sovjetiske veteraner.

«Vår oppgave var først å tvinge svenske mannskaper til å slepe løs vår ubåt, og la den gå til internasjonalt farvann. Om de hadde nektet hadde vi spesialister om bord for alle funksjoner. Vi var klare til å gjennomføre oppdraget, men diplomatene løste problemet gjennom sine kanaler. Svenskene slepte ubåten ut», sier kontreadmiral Gennadij Zacharov i en av de ferske russiske utgivelsene.

Om morgenen 6. november fikk ubåten løsne fortøyningene og bevege seg mot internasjonalt farvann i Østersjøen, der sovjetisk marine tok tilbake kontroll over ubåten.

I 2006 ble det rapportert av svenske medier at også det svenske forsvaret hadde lagt planer for å sende inn egne elitestyrker, skriver svensk Wikipedia. Denne planen ble heller aldri satt ut i live.

Også i 2014 bekreftet svenske myndigheter at en ubåt krenket svensk territorium i Stockholms skjærgård. Les også: Sverige bekrefter miniubåti Stockholms skjærgård

Øvrige kilder: Dagbladet.

Les også:

Kongo-bok: Vurderte å hente ut French og Moland med spesialsoldater

– Opplært i sabotasje, bortføring og terror

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært