Hviterussisk «sexinstruktør» pågrepet i Thailand:

– Vi har 16 timer video om Russland og Trump

Hviterussiske «sexinstruktører» i thailandsk varetekt hevder de har videomateriale om Russland og Trump-valgkampen. Ifølge lokalt politi ble paret pågrepet med hjelp fra en «utenlandsk spion», og FBI har vist interesse for saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vasjukevitsj (i midten) og Kirillov (t.v.) i thailandsk varetekt onsdag 28. februar, etter pågripelsen søndagen i forveien. Scanpix/AP.
Vasjukevitsj (i midten) og Kirillov (t.v.) i thailandsk varetekt onsdag 28. februar, etter pågripelsen søndagen i forveien. Scanpix/AP.

Anastasia Vasjukevitsj ble i februar omtalt i norske medier i forbindelse med et «hemmelig toppmøte» mellom den russiske visestatsministeren Sergej Prikhodko og aluminiums-oligarken Oleg Deripaska, på en yacht utenfor Mørekysten i 2016.

Nå har hun og en kollega sittet i thailandsk varetekt siden 25. februar, siktet for et mindre lovbrudd; å ha holdt «forførelseskurs» for russiske turister i Pattaya uten arbeidstillatelse.

Paret hevder at de sitter på 16 timers videoopptak fra blant annet toppmøtet utenfor norskekysten. Ifølge de to dokumenterer videoene at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. De sier de er offer for «et hemmelig russisk komplott».

Lokalt politi: – Utenlandsk spion hjalp til

Påstanden kan virke søkt, men det er en del uvanlige omstendigheter, skriver New York Times:

«De har innflytelsesrike fiender i Russland. De ble pågrepet med hjelp fra en ‘utenlandsk spion’ ifølge thailandsk politi, og fengslet for et mindre lovbrudd: å avholde kurset uten arbeidstillatelse.»

I appeal to all media, journalists who work using my materials to spread all the information and investigate this strange situation which shed the light on some topic that led to a worldwide political scandal.Russia has already reached the Thai kingdom where police volunteers are afraid of this affair and afraide to be involved with it. And Thai immigration is dancing to the tune of Russia and in fact will simply kill us if Thailand gives us to Russia. We have no more money - we spent everything on bail. If there is anybody who can help - please write to those contacts that we indicated. ______________________________________________ Я призываю все СМИ, журналистов, которые работают используя мои материалы которые не по моей воле пролили свет который привёл к мировому политическому скандалу распространить всю информацию и расследовать это странное дело. Россия влезла уже в Тайское королевство в котором волонтеры в полиции боятся этого дела и связываться с ним. И тайская иммиграция идёт на поводу у России и по сути просто убьёт нас если выдаст России. Денег у нас больше нет - мы все потратили на залог. Если есть те, кто могут помочь - пишите пожалуйста по тем контактам, которые мы указывали

Et innlegg delt av Настя Рыбка (@nastya_rybka.ru)

Historien er heller ikke mer søkt enn at FBI-kilder bekrefter at føderalt amerikansk politi har kontaktet thailandske myndigheter for å kunne møte «forførelses-coachene» Aleksandr Kirillov and Anastasia Vasjukevitsj, melder New York Times og CNN.

FBI skal ifølge CNN ha kontaktet thailandske myndigheter i begynnelsen av mars for å få besøke paret. Foreløpig har ikke forespørselen gitt resultater, skriver de amerikanske mediene.

Eskorte Vasjukevitsj og oligark Deripaska på Norgestur i 2016. Stillbilde fra opposisjonslederen Navalnyjs video om saken.
Eskorte Vasjukevitsj og oligark Deripaska på Norgestur i 2016. Stillbilde fra opposisjonslederen Navalnyjs video om saken.

Les også: Presidentvalget: – Alle vet at Putin vinner

På Norges-visitt

Historien om Norgesbesøket i 2016 fikk først bred omtale da den russiske opposisjonslederen Navalnyj postet sin video i begynnelsen av februar.

I februar skrev Aftenposten om møtet på yachten utenfor Molde. Vasjukevitsj var med på turen som eskorte, og dokumenterte reisen på Instagram og i boken «Hvem vil forføre en milliardær?».

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj og hans team gransket bildene og boka og sporet og tidfestet yacht-turen til Norge basert på bilder og datoer Vasjukevitsj hadde offentliggjort. De opposisjonelle mente hennes «reiseskildring» dokumenterer et hemmelig toppmøte i Norge mellom visestatsminister Prikhodko og oligarken Deripaska.

Her er opposisjonslederens video-innslag om kvinnen og hennes båttur i Norge (tekstet på engelsk, se ikon nederst til høyre hos YouTube):

Aluminiumsmagnaten, Deripaska, har bånd til både Russlands president Vladimir Putin og Paul Manafort, den tidligere valgkampsjefen til USAs president Trump. Manafort er tiltalt for hvitvasking i spesialetterforsker Robert S. Muellers gransking av eventuell russisk innblanding i presidentvalget 2016.

Les også: FBI-veteranen Trumps menn frykter

Politiaksjon mot «forføringskurs»

Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort mellom daværende presidentkandidat Donald Trump og datteren Ivanka Trump under valgkampen i juli 2016. Manafort har vært i søkelyset under spesialetterforsker Robert Muellers gransking av eventuelle bånd mellom russiske interesser og Trump-valgkampen. Scanpix/AP.
Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort mellom daværende presidentkandidat Donald Trump og datteren Ivanka Trump under valgkampen i juli 2016. Manafort har vært i søkelyset under spesialetterforsker Robert Muellers gransking av eventuelle bånd mellom russiske interesser og Trump-valgkampen. Scanpix/AP.

Vasjuketvitsj og Kirillov ble pågrepet med åtte andre i februar, da flere dusin politifolk aksjonerte mot et sexkurs/forførelseskurs de holdt for russiske turister ved et hotell i Pattaya.

5. mars ble flere medier kastet ut av fengselet etter å ha forsøkt å få de siktede i tale. De har sittet mer eller mindre avsondret fra omverden siden, og risikerer nå deportasjon.

Da hun ble pågrepet i Pattaya i februar rakk Vasjukevitsj å poste en video på sin Instagram-profil, der hun ber USA om hjelp:

«Hvis vi drar tilbake til Russland vil vi dø i russisk fengsel, eller de vil drepe oss. Dette er svært alvorlig. Vær så snill USA og hjelp oss (…)»

Vasjukevitsj bruker aliaset Nastja Rybka på nett.

– Video av samtaler med amerikanere

I et kort intervju med New York Times fra varetekt forrige måned uttalte hun at hun besitter mer enn 16 timer med opptak fra yachten, og samtaler med tre gjester hun tror var amerikanere.

Da han ble konfrontert av CNN i fjor avviste oligarken Deripaska påstandene om at han skal ha fungert som kontakt mellom Kreml og Trump-kampanjen som «fake news». (Se utdrag fra intervju-forsøket i Navalnyjs video, ca. 18.26). Visestatsminister Prikhodko har ikke besvart henvendelser fra amerikanske medier om saken.

Hverken USAs eller Russlands ambassader i Thailand har besvart henvendelser fra amerikanske medier.

Les også: Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?

Vasjukevitsj uttaler seg fra varetekt i Pattaya 28. februar. Ved pågripelsen sa hun til nyhetsbyrået AP at hun frykter for sitt liv, og vil gi fra seg informasjon om påståtte bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkamp dersom hun får forsikringer om egen sikkerhet. Scanpix/AP.
Vasjukevitsj uttaler seg fra varetekt i Pattaya 28. februar. Ved pågripelsen sa hun til nyhetsbyrået AP at hun frykter for sitt liv, og vil gi fra seg informasjon om påståtte bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkamp dersom hun får forsikringer om egen sikkerhet. Scanpix/AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49 Kvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt
Siste nytt
04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49NorgeKvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt
Populært