Meny

Hviterussisk «sexinstruktør» pågrepet i Thailand:

– Vi har 16 timer video om Russland og Trump

Hviterussiske «sexinstruktører» i thailandsk varetekt hevder de har videomateriale om Russland og Trump-valgkampen. Ifølge lokalt politi ble paret pågrepet med hjelp fra en «utenlandsk spion», og FBI har vist interesse for saken.
Vasjukevitsj (i midten) og Kirillov (t.v.) i thailandsk varetekt onsdag 28. februar, etter pågripelsen søndagen i forveien. Scanpix/AP.

Anastasia Vasjukevitsj ble i februar omtalt i norske medier i forbindelse med et «hemmelig toppmøte» mellom den russiske visestatsministeren Sergej Prikhodko og aluminiums-oligarken Oleg Deripaska, på en yacht utenfor Mørekysten i 2016.

Nå har hun og en kollega sittet i thailandsk varetekt siden 25. februar, siktet for et mindre lovbrudd; å ha holdt «forførelseskurs» for russiske turister i Pattaya uten arbeidstillatelse.

Paret hevder at de sitter på 16 timers videoopptak fra blant annet toppmøtet utenfor norskekysten. Ifølge de to dokumenterer videoene at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. De sier de er offer for «et hemmelig russisk komplott».

Lokalt politi: – Utenlandsk spion hjalp til

Påstanden kan virke søkt, men det er en del uvanlige omstendigheter, skriver New York Times:

«De har innflytelsesrike fiender i Russland. De ble pågrepet med hjelp fra en ‘utenlandsk spion’ ifølge thailandsk politi, og fengslet for et mindre lovbrudd: å avholde kurset uten arbeidstillatelse.»

I appeal to all media, journalists who work using my materials to spread all the information and investigate this strange situation which shed the light on some topic that led to a worldwide political scandal.Russia has already reached  the Thai kingdom where police volunteers are afraid of this affair and afraide to be involved with it. And Thai immigration is dancing to the tune of Russia and in fact will simply kill us if Thailand gives us to Russia. We have no more money - we spent everything  on bail. If there is anybody who can help - please write to those contacts that we indicated.  ______________________________________________ Я призываю все СМИ, журналистов, которые работают используя мои материалы которые не по моей воле пролили свет который привёл к мировому политическому скандалу распространить всю информацию и расследовать это странное дело. Россия влезла уже в Тайское королевство в котором волонтеры в полиции боятся этого дела и связываться с ним. И тайская иммиграция идёт на поводу у России и по сути просто убьёт нас если выдаст России. Денег у нас больше нет - мы все потратили на залог. Если есть те, кто могут помочь - пишите пожалуйста по тем контактам, которые мы указывали

Et innlegg delt av Настя Рыбка (@nastya_rybka.ru)

Historien er heller ikke mer søkt enn at FBI-kilder bekrefter at føderalt amerikansk politi har kontaktet thailandske myndigheter for å kunne møte «forførelses-coachene» Aleksandr Kirillov and Anastasia Vasjukevitsj, melder New York Times og CNN.

FBI skal ifølge CNN ha kontaktet thailandske myndigheter i begynnelsen av mars for å få besøke paret. Foreløpig har ikke forespørselen gitt resultater, skriver de amerikanske mediene.

Eskorte Vasjukevitsj og oligark Deripaska på Norgestur i 2016. Stillbilde fra opposisjonslederen Navalnyjs video om saken.

Les også: Presidentvalget: – Alle vet at Putin vinner

På Norges-visitt

Historien om Norgesbesøket i 2016 fikk først bred omtale da den russiske opposisjonslederen Navalnyj postet sin video i begynnelsen av februar.

I februar skrev Aftenposten om møtet på yachten utenfor Molde. Vasjukevitsj var med på turen som eskorte, og dokumenterte reisen på Instagram og i boken «Hvem vil forføre en milliardær?».

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj og hans team gransket bildene og boka og sporet og tidfestet yacht-turen til Norge basert på bilder og datoer Vasjukevitsj hadde offentliggjort. De opposisjonelle mente hennes «reiseskildring» dokumenterer et hemmelig toppmøte i Norge mellom visestatsminister Prikhodko og oligarken Deripaska.

Her er opposisjonslederens video-innslag om kvinnen og hennes båttur i Norge (tekstet på engelsk, se ikon nederst til høyre hos YouTube):

Aluminiumsmagnaten, Deripaska, har bånd til både Russlands president Vladimir Putin og Paul Manafort, den tidligere valgkampsjefen til USAs president Trump. Manafort er tiltalt for hvitvasking i spesialetterforsker Robert S. Muellers gransking av eventuell russisk innblanding i presidentvalget 2016.

Les også: FBI-veteranen Trumps menn frykter

Politiaksjon mot «forføringskurs»

Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort mellom daværende presidentkandidat Donald Trump og datteren Ivanka Trump under valgkampen i juli 2016. Manafort har vært i søkelyset under spesialetterforsker Robert Muellers gransking av eventuelle bånd mellom russiske interesser og Trump-valgkampen. Scanpix/AP.

Vasjuketvitsj og Kirillov ble pågrepet med åtte andre i februar, da flere dusin politifolk aksjonerte mot et sexkurs/forførelseskurs de holdt for russiske turister ved et hotell i Pattaya.

5. mars ble flere medier kastet ut av fengselet etter å ha forsøkt å få de siktede i tale. De har sittet mer eller mindre avsondret fra omverden siden, og risikerer nå deportasjon.

Da hun ble pågrepet i Pattaya i februar rakk Vasjukevitsj å poste en video på sin Instagram-profil, der hun ber USA om hjelp:

«Hvis vi drar tilbake til Russland vil vi dø i russisk fengsel, eller de vil drepe oss. Dette er svært alvorlig. Vær så snill USA og hjelp oss (…)»

Vasjukevitsj bruker aliaset Nastja Rybka på nett.

– Video av samtaler med amerikanere

I et kort intervju med New York Times fra varetekt forrige måned uttalte hun at hun besitter mer enn 16 timer med opptak fra yachten, og samtaler med tre gjester hun tror var amerikanere.

Da han ble konfrontert av CNN i fjor avviste oligarken Deripaska påstandene om at han skal ha fungert som kontakt mellom Kreml og Trump-kampanjen som «fake news». (Se utdrag fra intervju-forsøket i Navalnyjs video, ca. 18.26). Visestatsminister Prikhodko har ikke besvart henvendelser fra amerikanske medier om saken.

Hverken USAs eller Russlands ambassader i Thailand har besvart henvendelser fra amerikanske medier.

Les også: Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?

Vasjukevitsj uttaler seg fra varetekt i Pattaya 28. februar. Ved pågripelsen sa hun til nyhetsbyrået AP at hun frykter for sitt liv, og vil gi fra seg informasjon om påståtte bånd mellom Russland og Donald Trumps valgkamp dersom hun får forsikringer om egen sikkerhet. Scanpix/AP.
Populært