Streiker lammer fly- og togtrafikken i Frankrike

Det blir mange dager med tomme togskinner i Frankrike i ukene og månedene som kommer. Foto: AP / NTB scanpix
Det blir mange dager med tomme togskinner i Frankrike i ukene og månedene som kommer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Millioner av reisende i Frankrike blir rammet når ansatte i togselskapet SNCF og flyselskapet Air France går ut i streik mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første runden med togstreik starter klokka 19 mandag kveld og skal etter planen vare fram til morgenen torsdag 5. april. Deretter går det i runder på to streikedager og tre normaldager helt fram til slutten av juni.

Togtrafikken ventes å bli hardest rammet, og de 4,5 millioner passasjerene som hver dag kjører tog i Frankrike, må regne med store forsinkelser og mange innstilte tog. Både lokal- og langdistansetrafikken rammes.

Også deler av utenlandstrafikken får merke streiken. Eurostar-togene til London og Brussel går som normalt, det samme gjør Thalys-togene til Belgia og Nederland. Men alle tog til Spania, Italia og Sveits blir innstilt, opplyser SNCF.

Også ansatte i Air France streiker, men kun en dag, tirsdag.

Togstreiken blir den mest omfattende protesten i sitt slag i Frankrike på mange år. De fagorganiserte i en rekke fagforbund protesterer mot president Emmanuel Macrons økonomiske politikk og arbeidsreformer. Flere fagforbund sammenligner Macrons reformer med Margaret Thachers beinharde kamp mot fagforbundene i den britiske kullindustrien på 1980-tallet.