Meny

Suu Kyi oppfordret til samhold

San Suu Kyi, som ble tildelt Nobels fredspris i 1991, har i senere tid fått kritikk fra det internasjonale samfunnet som følge av regjeringsstyrkenes offensiv mot den muslimske rohingya-minoriteten. Foto: Mark Metcalfe / Pool via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Aung San Suu Kyi manet til samhold i utfordrende tider da hun søndag holdt tale til innbyggerne i Myanmar, to år etter at partiet hennes NLD kom til makten. 

Suu Kyi har den siste tiden fått hard internasjonal kritikk for ikke å ha stanset eller tatt avstand fra regjeringsstyrkenes offensiv mot den muslimske rohingya-minoriteten.

I den TV-overførte talen nevnte hun ikke flyktningkrisen i landet, men sa at Myanmar står overfor utfordringer både innenlands og utenlands, og at landet er nødt til å respektere det internasjonale samfunnets intensjoner og visjoner.

Suu Kyi overtok som de facto statsminister i Myanmar etter at Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant valget i 2015. Bakgrunnen for dette er at grunnloven hindrer henne i å bli president ettersom hun har vært gift med en utenlandsk statsborger. Men da NLD vant valget sa Suu Kyi at hun ville stå over presidenten, noe både presidenten og offentligheten godtok.

Fredag utpekte Myanmars nasjonalforsamling Win Myint til ny president, etter at forgjenger Htin Kyaw brått trakk seg på grunn av helseproblemer. Under talen omtalte Suu Kyi bytte av president som en «suksessrik endring».

(©NTB)

Populært