Meny

Guatemalas eksdiktator Efrain Rios Montt er død

Guatemalas folkemordtiltalte eksdiktator Efrain Rios Montt fotografert i en rettssal i Guatemala by i 2012. Montt døde søndag, 91 år gammel. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Guatemalas tidligere diktator Efrain Rios Montt, som var tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser i hjemlandet, er død. Han ble 91 år gammel.

Rios Montt har de siste årene lidd av demens, og hans advokat Jaime Hernandez opplyser at 91-åringen døde av hjerteinfarkt søndag.

Rios Montt grep makten i Guatemala i et kupp i 1982 og ledet landet i en av de blodigste fasene i landets 36 år lange brutale borgerkrig.

Først som 86-åring ble Rios Montt tiltalt for drapene på 1.771 mayaindianere, som skjedde under hans ledelse fra 1982 til 83.

Krigsforbrytelser

I 2013 ble den tidligere generalen dømt til 80 års fengsel for folkemord og krigsforbrytelser. Forfatningsdomstolen i Guatemala tilsidesatte noen uker senere dommen på grunn av saksbehandlingsfeil.

Forsvarerne har siden lyktes med å utsette rettsoppgjøret mot eksgeneralen, til stor fortvilelse fra menneskerettsaktivister og ofre for forbrytelsene som ble begått under Rios Montts 17 måneder lange regime.

Minst 245.000 mennesker mistet ifølge FN livet eller forsvant for aldri mer å komme til rette i løpet av Guatemalas borgerkrig, som pågikk fra 1960 til 1996.

Dødsskvadroner

Regjeringshæren og høyreorienterte dødsskvadroner sto i disse årene bak en rekke massakrer på mayaindianere og antatt venstreorienterte og geriljasympatisører.

Urbefolkningen var særlig utsatt fordi den ble beskyldt for å støtte geriljaen. Under Rios Montts regime ble tusener av mayaindianere drept, voldtatt og torturert, og ytterligere titusener tvunget i eksil eller til å være med i paramilitære styrker som kjempet mot geriljaen. (©NTB)

Populært