Meny

Ultrakonservativ predikant kan bli Costa Ricas nye president

Predikant og presidentkandidat Carlos Alvarado poserer med en tilhenger under et valgkamparrangement på et marked i Cartago kvelden før søndagens presidentvalg. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den kristenkonservative predikanten og sangeren Fabricio Alvarado (43) kan bli ny president i Costa Rica når folket stemmer i andre valgomgang søndag.

43-åringen møter tidligere arbeidsminister Carlos Alvarado (38) fra regjeringspartiet PAC, som regnes som et sentrum-venstreparti.

Presidentvalget splitter landet, og de stemmeberettigede må søndag velge mellom en hardnakket motstander av homofiles rettigheter og den langt mer liberale eksministeren.

Nykommeren Fabricio Alvarado stakk av med seieren i presidentvalgets første runde 4. februar, da han fikk 25 prosent av stemmene. Carlos Alvarado kom på andreplass med rundt 22 prosent i valget, som sto mellom totalt 13 kandidater.

Pinsebevegelse

Søndag var det duket for duell mellom de to fremste kandidatene, som ikke er i slekt selv om de deler etternavn.

Fabricio Alvarado var lenge det Nasjonale gjenreisingspartiets (PRN) eneste representant i nasjonalforsamlingen. 43-åringen har dessuten bakgrunn som journalist, kristenmusikksanger og evangelisk predikant.

Konservative PRN har nære bånd til Costa Ricas nye pinsebevegelse, som de siste årene har vært i sterk vekst i fattige landsbygdområder. Med fem millioner innbyggere er Costa Rica blant Latin-Amerikas mest velstående og stabile land, men rundt 20 prosent av innbyggerne lever fortsatt i fattigdom.

Miljø og likestilling

Observatører mener mye Fabricio Alvarados oppslutning kan tilskrives hans harde motstand mot likekjønnede ekteskap. Predikantens valgkamp har også handlet om motstand mot abort og kunstig befruktning, noe som har falt i god jord også hos flere katolske velgere.

Carlos Alvarado, som også har bakgrunn som journalist, har på sin side ført en bred valgkamp med løfter om å videreføre prioriteringene til regjeringspartiet PAC, som under president Luis Guillermo Solis har hatt makten siden 2014.

Det dreier seg om å tøyle et stadig økende budsjettunderskudd, styrke utdanningen og å bevare miljøet. Carlos Alvarado er dessuten tilhenger av likekjønnede ekteskap og lover å kjempe for bedre likestilling.

Korrupsjonsanklager

Da den fellesamerikanske menneskerettighetsdomstolen i en kjennelse i januar oppfordret til anerkjennelse av slike ekteskap, førte det til en polariserende debatt i Costa Rica. Landets befolkning er både sosialt konservativ og stolt av sin progressive tilnærming til menneskerettighetene.

President Solis' regjering har slitt med korrupsjonsanklager, og grunnloven hindrer ham i å stille til gjenvalg for en andre periode. Uansett hvilken Alvarado som vinner søndagens valg, vil ikke presidenten ha flertall i den fragmenterte nasjonalforsamlingen som ble valgt 4. februar.

(©NTB)

Populært