Meny

Israel avviser krav om gransking av Gaza-drap- skryter av soldater

16 palestinere ble drept da israelske soldater skjøt over grensa til Gazastripen fredag. Israel avviser kravet fra FN og EU om gransking. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det kommer ikke på tale å granske israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen, slår landets forsvarsminister fast.

16 palestinere ble drept og over 1.400 ble såret da israelske soldater skjøt over grensa og inn på Gazastripen fredag, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Videoer viser blant annet ubevæpnede demonstranter som blir skutt i ryggen på flere hundre meters hold.

Vi advarer om sterke bilder:

FNs generalsekretær António Guterres, EUs utenrikssjef Federica Mogherini, Amnesty International og lederen for det israelske venstrepartiet Meretz, Tamar Zandberg, har alle krevd uavhengig gransking.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener også at drapene må granskes, men at det i første rekke må være Israels ansvar.

– Det er viktig at denne typen handlinger blir undersøkt og ettergått på en troverdig måte, sier hun i en kommentar til NTB.

Medalje

Det er uaktuelt, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

– Israelske soldater gjør det som er nødvendig. Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje, sier Lieberman til israelsk radio.

– Det kommer ikke på tale med noen granskingskommisjon, slår han ifølge Reuters fast.

Israel kommer heller ikke til å slippe andre granskere til, fortsetter han.

– Vi kommer ikke til å samarbeide med noen granskingskommisjon, sier Lieberman.

Skryter av soldatene

Statsminister Benjamin Netanyahu mener også at de israelske soldatene fortjener skryt etter fredagens hendelser.

– Godt jobbet av våre soldater, fastholdt han lørdag kveld.

Søndag fulgte han opp og svarte på kritikken fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som anklager Israel for «umenneskelige angrep» på palestinske demonstranter.

– Verdens mest moralske hær lar seg ikke belære av noen som i årevis har drevet vilkårlig bombing av sivilbefolkningen, skriver Netanyahu i en Twitter-melding.

– Okkupant og terrorist

Svaret fra Erdogan lot ikke vente på seg.

– Hei Netanyahu! Du er en okkupant. Det er som okkupant du befinner deg der du er. Du er også en terrorist, sa den tyrkiske presidenten i en TV-overført tale.

Den israelske regjeringshæren avviser også kritikk og hevdet først i en Twitter-melding at deres skarpskytterne traff dem de siktet på. Meldingen ble senere slettet.

– Ingenting skjedde ukontrollert, alt var nøyaktig og gjennomtenkt, og vi vet hvor hver eneste kule traff, het det i Twitter-meldingen, som den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem har offentliggjort en kopi av.

Fakta om Gazastripen

* Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

* Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

* I 2007 kom det til væpnet strid som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av enklaven.

* Palestinernes president, Fatah-leder Mahmoud Abbas, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.

* Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.

* Israel har det siste tiåret gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven, som har kostet tusenvis av palestinere livet og forårsaket store materielle ødeleggelser.

* Enklaven er nå uten elektrisitet store deler av døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig og offentlige tjenester blir stadig dårligere.

* Arbeidsledigheten er på rundt 50 prosent, og 80 prosent av innbyggerne er avhengige av matvarehjelp utenfra.

– Avskyelig massakre

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour kaller fredagens hendelse på Gazastripen en «avskyelig massakre» på fredelige demonstranter, og Søreide tar også skarp avstand fra de israelske soldatenes drap på ubevæpnede palestinere.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner, sa hun lørdag.

Populært