Meny

Landet ingen vil ha

Mellom Egypt og Sudan ligger Bir Tawil. Det karrige ørkenområdet på størrelse med Norges største øy, Hinnøya, regnes som det siste stykke land ingen nasjoner har gjort krav på eller annektert. Sudan mener det er Egypts, mens Egypt mener det tilhører Sudan. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom Egypt og Sudan ligger et landområde ingen nasjoner gjør krav på.

Menneskehetens historie er full av konflikter der det har blitt kriget om hvem som har førsteretten til områder og territorier. Men det finnes et landområde i verden i dag som har utløst en motsatt situasjon:

I grenseområdet mellom Egypt og Sudan ligger et 2.060 km² stort område ingen av landene vil gjøre krav på. Egypt mener det er Sudans. Mens Sudan mener det er Egypts.

Dette er Bir Tawil, «terra nullius», ingenmannsland.

Bir Tawil regnes som det siste stykke land ingen nasjoner har gjort krav på eller annektert. Det karrige ørkenområdet i det nordøstlige Afrika er i praksis ubebodd, det har få naturressurser, ingen former for infrastruktur og er ikke styrt av noen lover. Vi snakker altså ikke om det mest attraktive landområdet i verden. Skjønt, kriger har blitt startet for mindre.

For å forstå hvordan Bir Tawil endte opp som et gigantisk ingenmannsland etter at alle land i verden hadde tatt sitt, må vi tilbake i tid og se på grensehistorien mellom de to nasjonene Egypt og Sudan.

Les også: Gatelangs i et land som ikke finnes

Grenser trukket opp uten hensyn

På slutten av 1800-tallet startet Europas stormakter kappløpet om Afrikas rikdommer og naturressurser. Da stormaktene tegnet opp grensene for sine kolonier, skulle grensene ideelt sett følge naturlige hindringer som elver og fjell. Men ofte visste ikke europeiske herrer hvor disse lå i det store kontinentet. Afrika ble delt fra Europa - uten at en eneste afrikaner var funnet verdig å være til stede.

Konsekvensen var at man ofte bare trakk grenser langs lengde- og breddegradene, som om noen la en linjal ned på kartet og satte en strek. Grensene ble dermed trukket opp uten hensyn til den afrikanske virkeligheten - noe som har ført til problemer helt fram til vår tid.

(Saken fortsetter under bildet)

På Berlinkonferansen i 1884 møttes verdens stormakter i Berlin for å dele Afrika mellom seg. Ofte skjedde delingen ved at man bare satte en rett strek. Ikke en eneste afrikaner var til stede på konferansen.

Så også med Bir Tawil. Det startet med at britene tegnet opp en politisk grense som fulgte 22. breddegrad mellom Sudan og Egypt i 1899, fordi Sudan skulle bli styrt som et britisk-egyptisk kondominium - et fellesstyre. I 1902 bestemte imidlertid Storbritannia seg for å opprette en ny, administrativ grense, i håp om at den skulle være bedre tilpasset lokale stammers bruk av området.

I 1902 lagde britene en ny administrativ grense. Den så ut som en rett strek, en dump og en hump.

Det som tidligere hadde vært en rett strek langs 22. breddegrad, fikk nå to viktige endringer:

Fordi Bir Tawil hadde blitt brukt som beitemark av Ababda-folket som hadde base nært Aswan i Egypt, så britene det som fordelaktig at området fortsatt skulle være underlagt egyptisk kontroll.

Samtidig ble det mye rikere og større Hala’ib-triangelet ved Rødehavskysten lagt under kontroll av den britiske guvernøren i Sudan. Britene mente innbyggerne i Hala’ib-triangelet var kulturelt nærmere beslektet med folket i Khartoum, hovedstaden i Sudan.

Sagt helt enkelt: Den nye grensen ble en rett linje som først gjør en liten dump, for deretter å ende i en større hump.

Les også: Her radbrekker de nasjonalsangene

Problemet oppstår

Et kamelmarked iShalateen i regionen Hala’ib, som både Sudan og Egypt ønsker å ha kontroll over. Foto: Wikimedia Commons.

Grensene fra 1899 og 1902 var i realiteten usynlige grenser - før Sudan endelig løsrev seg fra britisk styre og fikk selvstendighet i 1956. Da erklærte det nye landet at nasjonens grenser skulle følge de administrative grensene fra 1902, det med lang strek, dump og hump. Det innebar at det verdifulle Hala'ib-triangelet offisielt skulle være en del av Sudan, mens Egypt skulle få det karrige og uinteressante området Bir Tawil.

Egypt, på sin side, hevdet at 1902-grensene bare var ment som midlertidige administrative grenser, og at de politiske grensene fra 1899 var de offisielle, altså grensen som bare er en rett strek langs 22. breddegrad.

Det ville gi Egypt Hala'ib-triangelet og Sudan Bir Tawil.

Les også: Landet rundt på tre timer

Uenigheten om hvor grensen skal gå fortsetter i dag. Og situasjonen er at begge land ønsker Hala'ib, mens ingen av nasjonene gjør krav på Bir Tawil. Gjør man krav på sistnevnte, gir man nemlig samtidig fra seg førstnevnte, noe som for begge parter fremstår som fullstendig idioti.

Bir Tawil er uinteressant fordi den bare består av sand og karrige fjell. Visstnok eksisterte det en gang en brønn i Bir Tawil (Bir Tawil betyr vannbrønn på arabisk), men ingen vet i dag sikkert hvor den befinner seg eller hvor den ble av, skriver nettstedet Atlas Obscura.

Jeremiah Heaton og hans syv år gamle datter, Emily, fotografert i 2014 - etter at Heaton besøkte Bir Tawil og erklærte seg som hersker over landet og datteren som prinsesse. Foto: AP / NTB scanpix.

Mikronasjoner

Men selv om ingen nasjoner gjør krav på Bir Tawil, mangler det ikke på eventyrere der ute som opp gjennom tiden har prøvd, og fortsatt prøver, å erklære seg som hersker av det 2.060 km² store området. Det finnes for eksempel utallige «tastaturkeisere» som har opprettet en såkalt mikrostat i Bir Tawils navn.

United Lunar Emirate of Bir Tawil, The Emirate of Bir Tawil, Grand Dukedom of Bir Tawil , Empire of Bir Tawil , United Arab Republic of Bir Tawil, Kingdom of Bir Tawal og The Kingdom of the State of Bir Tawil er alle online-prosjekter som gjør mer eller mindre seriøse krav på landområdet.

Eventyrere gjør krav

Noen tar det et steg lenger og har selv oppsøkt Bir Tawil for å kunne kalle seg hersker. I 2011 besøkte engelske Jack Shenker regionen og plantet et flagg for å erklære landområdet som sitt eget. Historien om hendelsen delte han senere med avisen The Guardians lesere.

I juni 2014 besøkte amerikaneren Jeremiah Heaton det tørre ørkenområdet og plantet et blått flagg med fire stjerner og en krone på toppen av en høyde. Landområdet døpte han om til «Kingdom of North Sudan». I et innlegg på sin egen facebookside, fortalte Heaton at han gjorde det for å sørge for at datteren Emily kunne kalle seg ekte prinsesse.

– Jeg ville vise barna mine at jeg bokstavelig talt ville reist til verdens ende for å få deres drømmer til å gå i oppfyllelse, skriver Heaton i innlegget. Historien ble blant annet gjengitt i Dagbladet og NRK her hjemme.

«Kongeriket Dixit»

Suyash Dixit. Foto: Suyash Dixit / Facebook.

5. november i fjor kom det foreløpig siste kapittelet om Bir Tawil.

Da dro den indiske «oppdagelsesreisende» turisten Suyash Dixit (25) til det ubebodde landområdet etter en seks timer lang kjøretur fra Abu Simbel i Aswan, Egypt. Vel framme i Bir Tawil plantet han et flagg og la noen frø i jorda og proklamerte seg som enehersker av «Kongeriket Dixit».

– Basert på tidligere sivilisasjoners etikk og regler, så er det slik at du må dyrke jorda for å kunne kreve landområdet. Derfor har jeg plantet et frø og helt vann over det i dag. Landet er mitt, skrev Dixit på Facebook den 6. november i fjor.

Les også: Naturen tok byen tilbake

Terra nullius

Regelen Dixit viser til kalles «terra nullius-doktrinen», og ble blant annet brukt som argument av britene om at det koloniserte Australia ikke tilhørte noen fordi aboriginerne ikke dyrket marken, noe som legitimerte de hvites okkupasjon.

Norge brukte også terra nullius-doktrinen på 1930-tallet, da norske fangstmenn okkuperte deler av øst-Grønland og erklærte det for å være norsk.

For å bli anerkjent som stat av det internasjonale samfunnet i dag, kreves det imidlertid mer enn flaggplanting og dyrking av frø. Du kan altså ikke bare dra til Bir Tawil og påstå at landet er ditt. Bir Tawil kan kanskje defineres som et «terra nullius», men området benyttes jevnlig av omstreifende stammer i området, som beitemark og for å sette opp skydd.

Så hvordan lager man da et nytt land?

I et intervju med Washington Post i 2014 uttalte jusekspert Anthony Arend at det er nødvendig å kunne vise til en permanent bosetting for å kunne danne et nytt land. Et dagsbesøk er altså ikke nok. I tillegg må territoriet være definert og området må ha en form for legitimt styre.

– Ifølge internasjonal lov er det kun en stat som kan gjøre krav på et landområde, sier Arend.

Les også: Vinlandet knapt en nordmann besøker

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41 Brannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01 Nordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending
Siste nytt
08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41NorgeBrannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01VerdenNordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending
Populært