Malala: – Har drømt om å reise hjem

Malala Yousafzai har reist tilbake til Pakistan, seks år etter at hun ble utsatt for et attentat av Taliban
Malala Yousafzai har reist tilbake til Pakistan, seks år etter at hun ble utsatt for et attentat av Taliban Foto: Markus Schreiber / AP

Under sitt første besøk i hjemlandet på seks år lovet fredsprisvinner Malala Yousafzai å fortsette kampen for utdanning til pakistanske jenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 år gamle Malala ankom flyplassen i Islamabad i følge med foreldrene natt til torsdag. Hun dro videre i en kolonne med nesten 15 kjøretøyer og et stort sikkerhetsoppbud.

På formiddagen møtte hun statsminister Shahid Khaqan Abbasi. Med tårer i øynene sa hun at hun lenge har tenkt på å reise tilbake til hjemlandet.

– Hele tiden har jeg drømt om å dra tilbake til Pakistan og møte folk på gatene i fred og uten frykt.

– Nå har det faktisk skjedd, sa Malala under en seremoni på statsministerens kontor.

Les også: Malala tilbake i Pakistan etter seks år

Ti menn dømt til livstid for angrepet på Malala

– Sterk stemme

Under møtet lovet hun også å fortsette sin kampanje for utdanning til jenter.

– For å bedre forholdene i Pakistan er det nødvendig å utdanne jenter og gi mer makt til kvinner.

Statsminister Abbasi sa han var glad for å ønske «Pakistans datter» velkommen hjem.

– Du er den sterkeste av Pakistans stemmer mot ekstremisme, sa han.

Malalas besøk i hjemlandet, som er ventet å vare i fire dager, var ikke varslet på forhånd. Planene for besøket er ikke offentliggjort av hensyn til sikkerheten. Om hun skal reise til området hvor hun vokste opp i Swat-dalen, er ikke kjent.

Les også: Fredsprisvinner Malala Yousafzai kritiserer Aung San Suu Kyi for lidelsene til rohingya-folket

Skutt i hodet

Malala er blitt beskrevet som et globalt symbol for kampen for menneskerettigheter og jenters utdanning. I 2014 mottok hun Nobels fredspris for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Malala begynte å skrive en blogg som 11-åring om livet i Swat-dalen. I 2012 bordet et medlem av Taliban skolebussen Malala satt i, spurte hvem av elevene hun var, og skjøt henne i hodet. Hun overlevde imidlertid angrepet etter å ha blitt operert i Birmingham i Storbritannia og flyttet deretter til byen sammen med familien.

Mens mange i Pakistan hyller menneskerettighetsforkjemperen, er andre deler av befolkningen skeptiske eller negative. Konservative krefter i landet har beskyldt henne for å sverte Pakistans omdømme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden