Meny

USAs unge tar drømmen i egne hender

Se video: Martin Luther Kings barnebarn drømmer om en verden uten våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Alle ser problemet: Det amerikanske samfunn er fullt av privateide våpen, også delvis ombygde geværer som likner på og kan fungere som militære drapsvåpen, skriver Audun Tjomsland.

Massakrene i amerikanske skoler har fått ungdommen til å ta sin drøm om framtiden i egne hender. Dagen før Palmesøndag gikk hundretusener i tog over hele landet, de holdt taler, sang og ropte slagord. Men de valgte bort Trumps slagord om å gjøre «America Great Again».

I stedet ropte de at de vil bli «A Great Generation!»

Det kan ha startet en ungdomsbevegelse som den vi så i 1968 da ungdommen på samme måte reiste seg mot den politikken som tillot rasediskriminering og krigen i Vietnam. Det førte til lovendringer om borgerrettigheter og bidro til å snu stemningen om krigen i Vietnam. Nå, når dagens ungdom blir 18 år og får stemmerett, kan de bidra til å skape en ny politikk for Amerika.

Det er ungdommens form, å omskrive president Trumps slagord og gi det nytt innhold. De tror ikke lenger på Trump eller hans generasjons løfter, når de gang på gang opplever massakrer i sine skoler, når skytevåpen rettes mot dem.

Det virker så enkelt: Ingen kan skyte hvis våpnene tas fra dem. Men ingen gjør det.

En av dem som målbar ungdommenes håp, var barnebarnet til Martin Luther King jr, den ni år gamle Yolanda King. Det hun sa ga gjenlyd over hele Amerika: Jeg har en drøm. Jeg har en drøm om at nok er nok, at dette må bli et land uten skytevåpen! Spesielt sterkt virket Yolanda Kings håp om at USA må bli et land uten skytevåpen, fordi hennes ord kom omtrent på dagen 50 år etter at hennes bestefar, Martin Luther King jr, ble skutt i Memphis den 4. april i 1968. Men dessverre er et USA uten skytevåpen langt unna.

Den amerikanske grunnloven slår fast at amerikanerne har rett til å bære skytevåpen, primært i selvforsvar. En av konsekvensene av denne loven er masseskytinger som den i Parkland i sør-Florida den 14. februar. 17 elever og voksne ble drept. En annen grusom skolemassakre fant sted ved barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut den 14. desember 2012, da 26 mennesker ble drept.

En undersøkelse gjennomført av avisen USA Today viser at i 2006 og 2017 var det 271 tilfeller av massedrap ved bruk av skytevåpen og hvor fire eller flere ble drept. I disse tilfellene ble tilsammen 1,358 drept i tillegg til at drapsmennene eventuelt også ble drept.

Massakren i Parkland var den direkte foranledningen til masseprotesten over hele USA lørdag før påske. De opptrådte i massemediene, holdt folketaler i sine lokalsamfunn og rettet sin frustrasjon og kritikk mot den voksne generasjons politikere.

De opptrådte engasjert og forsvarlig, som om de allerede hadde overtatt ansvaret mens politikerne var fraværende.

Alle ser problemet: Det amerikanske samfunn er fullt av privateide våpen, også delvis ombygde geværer som likner på og kan fungere som militære drapsvåpen.

Men problemet er ikke så lett å løse for politikerne.
En tidligere høyesterettsdommer i USA, John Paul Stevens, lot seg imidlertid imponere og skrev i New York Times tirsdag i påskeuken: «Sjelden har jeg sett et så sterkt sosialt engasjement som det skolebarna og deres ledsagere viste i Washington og andre storbyer. Deres engasjement krever vår respekt. De viser at det er bred, folkelig støtte for en lovendring for å minimalisere faren for massedrap av skolebarn og andre i vårt samfunn. De bør kunne kreve at den amerikanske grunnlovens tillegg nr. 2, som gir borgerne rett til å bære våpen, må oppheves.»

Mot seg i sitt ønske om å endre loven, har ungdommene det faktum at det er så mye vold i det amerikanske samfunn, og at også folk uten onde hensikter må kunne skaffer seg våpen. De trenger å kunne forsvare seg. Dessuten står de unge overfor en stor og mektig motstander, National Rifle Association. Organisasjonen ble opprettet i 1871 og har i dag flere enn fem millioner medlemmer. NRA er en interesseorganisasjon for dem som ønsker å bevare borgernes grunnlovfestede rett til å bære og eie våpen. Også våpenprodusenter er medlemmer av NRA, som gir valgkampbidrag og sponser amerikanske politikere med store midler. Fra 1998 til 2003 var den kjente skuespilleren Charlton Heston NRAs president og talsmann. I dag er organisasjonens øverste leder en kvinne ved navn Sandra S. Froman. En annen organisasjon som er mye mindre men langt mer aggressiv på våpeneiernes vegne, er Gun Owners of America.

«Stem dem ut, var et av slagordene ungdommene brukte». Det skal likevel mye til at dagens ungdomsbevegelse skal få noen stor betydning allerede ved mellomvalget den 6. november i år. Bevegelsen er ikke knyttet til noe politisk parti, men dens kritikk er særlig rettet mot dagens regjering. Den mest framtredende demokraten å se på demonstrasjonen var tidligere visepresident Joseph Biden som dukket opp på et folkemøte i Wilmington, Delaware. Ellers var Beatles-medlemmet Paul McCartny i New York og mintes sin venn John Lennon, som ble skutt utenfor Dakota-bygningen ved Central Park den 8. desember 1980.

På lang sikt er det meget sannsynlig at dagens ungdomsbevegelse, «March for Our Lives», vil gi grobunn for nye ideer i det amerikanske samfunn.

Drapet på Martin Luther King jr. i 1968 markerte for mange afro-amerikanere slutten på den ikke-voldelige motstanden mot raseundertrykkelsen i USA, og mer militante ledere som Stokely Charmicael og Rap Brown overtok kontrollen over bevegelsen med slagord som «Black Panther» og «Black Power» – og det ble voldelige opptøyer og store, påsatte branner i sentrale storbystrøk.

I 1968 økte også protestbevegelsen mot USAs krigføring i Vietnam, både i kraft og omfang, ikke minst gjennom ungdomsdemonstrasjoner med 68-generasjonens hippie-grupper med blomster i håret og løfte om «Peace for all». President Lyndon Johnson forsto at han ikke maktet å kontrollere utviklingen og trakk seg fra kampen om å vinne gjenvalg. Robert Kennedy lanserte seg som kandidat men ble skutt i Los Angeles den 5. juni. Visepresident Hubert Humphrey ble demokratenes kandidat under det meget dramatiske partilandsmøtet i Chicago i slutten av august. Men da valgdagen kom den 5. november var Humphrey for sterkt knyttet til Johnsons politikk i Vietnam, så han tapte valget mot Richard Nixon som gikk til valg med løfte om å trekke USA ut av Vietnam. Det gjorde han med god hjelp av sin rådgiver, senere utenriksminister Henry Kissinger. USA tapte krigen og trakk seg ut av Sør-Vietnams hovedstad Saigon den 30. april 1975.
Ungdomsopprøret blant afroamerikanerne og fredsbevegelsen for 50 år siden var i høyeste grad med på å prege den politiske utviklingen.

Ungdommene tok sine drømmer i egne hender og skapte en politisk revolusjon. Nå kan de gjøre igjen.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart
Siste nytt
20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart
Populært