Steve Bannon vil til Sverige for å støtte Sverigedemokraterna

<p>Tidligere Trump-strateg Steve Bannon var involvert med Cambridge Analytica fra starten. Nå skal han til Sverige. Scanpix/AP.</p>
Tidligere Trump-strateg Steve Bannon var involvert med Cambridge Analytica fra starten. Nå skal han til Sverige. Scanpix/AP.

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon vil møte Sverigedemokraterna (SD) i Sverige. Partiet tviler på om det er noe de vil prioritere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den svenske avisa Dagens Nyheter som melder at Bannon, som regnes for å være hjernen bak Trumps valgseier, kommer til Sverige for å vise sin støtte til det innvandringskritiske partiet.

I et intervju med avisa er han ikke helt klar på når han har tenkt seg til landet. Men han sier han planlegger å tilbringe en del tid i Europa til våren og sommeren, og at han da helt sikkert vil komme til Sverige. Han regner med å besøke landet «ganske snart».

Sverigedemokraternas parlamentariske leder Mattias Karlsson virker imidlertid lite interessert i tilbudet.

– Vi har ikke mottatt noen forespørsel fra Bannon, og ingen slike arrangementer er planlagt. Umiddelbart føles ikke dette som noe som er prioritert fra vår side, sier han til Aftonbladet.

– Står ved fronten

Bannon, som ble sparket av Trump i august, sier i intervjuet at han vil reise til Sverige for å lære.

– Mitt hovedfokus er å bygge en grasrothær her i USA, men dere svensker står ved fronten av det som skjer. Den populistiske nasjonalistiske revolten mot etablissementet er blitt en dominerende del av europeisk politikk, sier han.

– Sverigedemokraterna er noe vi har studert nøye. Det skal de være klar over. De kom fra ingensteds, men ble et kraftfullt politisk parti, sier han videre.

– Men like viktig er at Sverigedemokraterna gikk fra noe som ingen respektabel person i Sverige ville forbindes med, til å bli et parti som mange mennesker er komfortable med å forbindes med, sier Bannon til Dagens Nyheter.

Fascinert av Mussolini

Den tidligere sjefstrategen mener SD har greid å beholde sitt budskap om motstand mot etablissementet, samtidig som partiet har tatt avstand fra sine nynazistiske røtter.

Bannon tilbrakte nylig flere uker i Italia, Sveits og Frankrike. I et intervju med det konservative britiske tidsskriftet Spectator bekjente han sin fascinasjon for fascist-lederen Benito Mussolini, som styrte Italia da landet var alliert med Adolf Hitler under andre verdenskrig.

Trumps tidligere sjefstrateg har hyllet Ungarns nasjonalistiske statsminister Victor Orban og den italienske Femstjernersbevegelsen. I Lille i Frankrike talte han nylig til medlemmer av partiet Nasjonal front.

– La dem kalle dere rasister. La dem kalle dere fremmedfiendtlige. Bær slike anklager som en hedersbetegnelse, sa Bannon.

Personvernpolicy