Russland antyder at Storbritannia sto bak giftangrep

Det russiske utenriksdepartementet antyder at Storbritannia kan ha vært involvert i nervegiftangrepet på Sergej Skripal og hans datter. Bildet viser utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva tidligere denne måneden. Foto: AP/NTB scanpix
Det russiske utenriksdepartementet antyder at Storbritannia kan ha vært involvert i nervegiftangrepet på Sergej Skripal og hans datter. Bildet viser utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva tidligere denne måneden. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russland anser angrepet på Sergej Skripal og hans datter som en del av en «storslått politisk provokasjon».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver landets utenriksdepartement i en pressemelding onsdag.

Der hevdes det at «Storbritannia ikke er interessert i å identifisere de egentlige årsakene og de egentlige bakmennene» i forbindelse med giftangrepet i Salisbury 4. mars.

«Dette tyder på mulig involvering fra Storbritannias etterretning. Hvis vi ikke mottar bevis på det motsatte, kommer vi til å se på hendelsen som et drapsforsøk mot russiske statsborgere, og som en del av en storslått politisk provokasjon», heter det videre i meldingen.

Les mer: Russisk ambassadør advarer mot ny kald krig

Sju russere utvises fra Russlands delegasjon til NATO

Solberg: – Vi må vise at vi ikke lar oss presse

Uttalelsen fra russisk hold kommer etter at en lang rekke vestlige land har varslet utvisninger av russiske diplomater. Utvisningene er en reaksjon på attentatet i Salisbury, som britiske myndigheter mener Russland sto bak.

Storbritannia har blant annet vist til at den sovjetisk-utviklede nervegiften Novitsjok ble brukt i angrepet på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter.

Regjeringen i Norge har gitt uttrykk for full tillit til den britiske etterforskningen. Mandag besluttet regjeringen å utvise en russisk diplomat som følge av hendelsen.

– Vår opplevelse er at britene har levert god dokumentasjon, sa statsminister Erna Solberg (H) tirsdag til NTB.

Personvernpolicy