Trump tror på nordkoreansk nedrustning etter Kina-besøk

Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. USAs president Donald Trump har fått beskjed om at møtet gikk bra. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. USAs president Donald Trump har fått beskjed om at møtet gikk bra. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns besøk til Kina sees på som et viktig skritt i forberedelsene til et møte med USAs president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at Kim har vært på et «uoffisielt besøk» i Kina denne uken, kom overraskende på. I hemmelighet skal diktatoren ha reist med sitt pansrede tog fra Pyongyang søndag og ankommet Beijing mandag. Tirsdag reiste han hjem, og først etterpå kunngjorde det offisielle nyhetsbyrået Xinhua nyheten.

Det var Kims første utenlandstur siden han tok over som det lukkede regimets leder i 2011. Ifølge Xinhua sa Kim at han er innstilt på atomnedrustning.

– Atomnedrustning på Koreahalvøya kan oppnås dersom Sør-Korea og USA svarer velvillig på våre forsøk, skaper en fredelig og stabil atmosfære, samtidig som de gjennomføre rprogressive og synkroniserte tiltak for å oppnå fred, sa Kim under møtet i Beijing, ifølge Xinhua.

Les også: Økt aktivitet ved nordkoreanske atomanlegg skaper bekymring

– Ingen trodde det var mulig

Trump skrev på Twitter at han har fått melding fra Kinas Xi Jinping om at besøket gikk bra og at Kim ser fram til møtet med ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I mange år og gjennom mange regjeringer, sa alle at det ikke engang var den minste sjanse for fred og nedrustning på Koreahalvøya. Nå er det en god sjanse for at Kim Jong-un vil gjøre det som er rett for hans folk og for menneskeheten, ser fram til møtet vårt, skriver Trump.

Også i Russland ser man positivt på møtet mellom Kim og Kinas president Xi Jinping. Den kan styrke den positive utviklingen på Korea-halvøya, uttalte utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere analytikere tror et møte mellom Putin og Kim kan være nært forestående.

Les også: Russland positive til møtet mellom Nord-Korea og Kina

Viktig støttespiller

Observatører påpeker at det ikke er unaturlig at Kina ble Kims første reisemål. Kina sluttet i fjor opp om nye FN-sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av atomprogrammet, men stormakten er fortsatt den landets viktigste støttespiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikere mener Kims Beijing-besøk innebærer at Kina igjen har fått en hånd på rattet i Nord-Koreas forsøk på å etablere normale relasjoner med omverdenen.

Xi vil sikre at Kim ikke går med på en avtale med USA som kan skade Kinas interesser, og Kim vil være sikker på at han har Kina i ryggen når han skal møte både Sør-Korea og USA senere i år, hevdes det.

– Jeg tror Kim-regimet er blitt bevisste på at dersom de ikke får et tett partnerskap med Kina, så står de veldig alene. De kan bli tvunget til å la seg diktere amerikanske krav for forhandlingene hvis ikke de har en alliert i Kina, sier Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet.

Øst-Asia-eksperten John Swenson-Wright påpeker at besøket også kan forstås som et tegn på at Kim føler seg trygg nok på hjemmebane til å kunne forlate landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er definitivt en seier for kineserne, konstaterer Swenson-Wright, som foreleser ved Cambridge-universitetet og er tilknyttet tankesmia Chatham House.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Amerikansk press begynner å gjøre vondt for Nord-Korea

Positiv til krav

Nordkoreansk TV sendte onsdag en 40 minutter lang tv-sending om Kims besøk til Kina, men ingen av uttalelsene fra Kim om atomnedrustning ble nevnt.

Kim inviterte Xi til å komme til Nord-Korea, noe Xi takket ja til, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA.

Tøværet på Koreahalvøya startet med Kims nyttårstale, der han strakk ut hånden til OL-verten Sør-Korea. En sørkoreansk delegasjon reiste til Nord-Koreas hovedstad og ut av besøket kom et utspill om et møte mellom Kim og Trump, som den amerikanske presidenten takket ja til. Det nordkoreanske regimet sa seg også villige til å innstille atomprogrammet og ruste ned dersom landet får gode nok sikkerhetsgarantier fra USA.