Økt aktivitet ved nordkoreanske atomanlegg skaper bekymring

Satellittbilder tyder på at Nord-Korea har trappet opp aktiviteten ved to reaktorer ved Yongbyon-anlegget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidsskriftet Jane's Intelligence Review og nettstedet 38 North, som følger utviklingen i Nord-Korea, som har analysert bilder og publisert funnene nylig. Det skjer samtidig som det forberedes et toppmøte mellom den nordkoreanske leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump hvor atomnedrustning vil være et sentralt tema.

Det er startet opp et testprogram ved den eksperimentelle lettvannsreaktoren i Yongbyon, Ifølge Jane's, som anslår at denne reaktoren dermed kan være oppe og gå i løpet av 2018 eller 2019. Reaktoren er bygget som et sivilt kraftverk, men det kan også brukes til å produsere plutonium eller tritium. Tidsskriftet slår fast at kun en internasjonal inspeksjon ved anlegget kan avdekke om reaktoren brukes til det ene eller det andre.

Men aktiviteten ved en annen og større reaktor ved Yongbyon-anlegget kan være enda mer urovekkende, skriver nyhetsbyrået AP.

På satellittbilder kan man se damp fra generatoren samt issmelting i en elv nær reaktoren, skriver 38 North. Dette kan bety at Nord-Korea har gjenopptatt produksjonen av plutonium, antakelig for atomvåpenbruk, ifølge nettstedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden