FN forlenger fredsbevarende operasjon i Kongo

Kongolesere som i februar flyktet fra en bølge av væpnede angrep i Øst-Kongo, her avbildet ved en flyktningleir i Bunia. Minst 32.000 har flyktet fra etnisk vold i Øst-Kongo til Bunia den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix.
Kongolesere som i februar flyktet fra en bølge av væpnede angrep i Øst-Kongo, her avbildet ved en flyktningleir i Bunia. Minst 32.000 har flyktet fra etnisk vold i Øst-Kongo til Bunia den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

FNs største og dyreste fredsbevarende styrke vil bli værende i Kongo, som er på vei mot å gjennomføre et lenge utsatt presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det besluttet FNs sikkerhetsråd natt til onsdag.

Delegatene understrekte at det kommende presidentvalget i Kongo var en vesentlig del av årsaken til at de besluttet å forlenge mandatet til FNs fredsoperasjon i Kongo (MONUSCO).

– Uten tilstrekkelige nivåer av forberedelser til valget, er det stabiliteten i landet og befolkningens ve og vel som står på spill, sier Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

Situasjonen særlig i Øst-Kongo har den siste tiden vært svært urolig, og MONUSCO ble i desember utsatt for det dødeligste enkeltangrepet mot en fredsbevarende styrke fra FN på mange år da minst 15 soldater ble drept og 53 ble såret i et angrep mot en FN-base i Nord-Kivu i desember.

Kongos FN-ambassadør Ignace Gata Mavita mener FNs fredsbevarende styrker bør legge mer vekt på å nedkjempe væpnede opprørsgrupper, og mindre vekt på det kommende valget.

– Den beste måten å beskytte sivile på er gjennom å krige mot væpnede grupper, sier han, og legger til at Kongo har «blandede følelser» rundt MONUSCO på grunn av styrkens «lite tilfredsstillende» resultater med tanke på å nøytralisere de nevnte gruppene.

FN har hatt fredsbevarende styrker i Kongo siden 1999. Styrken består for tiden av nesten 19.000 soldater. De siste par årene har ny uro i landet blitt utløst av at president Joseph Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016. Valget har blitt utsatt flere ganger, og nå har datoen blitt fastsatt til 23. desember.

Personvernpolicy