Åpen for alle - alltid

FN forlenger fredsbevarende operasjon i Kongo

Kongolesere som i februar flyktet fra en bølge av væpnede angrep i Øst-Kongo, her avbildet ved en flyktningleir i Bunia. Minst 32.000 har flyktet fra etnisk vold i Øst-Kongo til Bunia den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix.
Kongolesere som i februar flyktet fra en bølge av væpnede angrep i Øst-Kongo, her avbildet ved en flyktningleir i Bunia. Minst 32.000 har flyktet fra etnisk vold i Øst-Kongo til Bunia den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs største og dyreste fredsbevarende styrke vil bli værende i Kongo, som er på vei mot å gjennomføre et lenge utsatt presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det besluttet FNs sikkerhetsråd natt til onsdag.

Delegatene understrekte at det kommende presidentvalget i Kongo var en vesentlig del av årsaken til at de besluttet å forlenge mandatet til FNs fredsoperasjon i Kongo (MONUSCO).

– Uten tilstrekkelige nivåer av forberedelser til valget, er det stabiliteten i landet og befolkningens ve og vel som står på spill, sier Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

Situasjonen særlig i Øst-Kongo har den siste tiden vært svært urolig, og MONUSCO ble i desember utsatt for det dødeligste enkeltangrepet mot en fredsbevarende styrke fra FN på mange år da minst 15 soldater ble drept og 53 ble såret i et angrep mot en FN-base i Nord-Kivu i desember.

Kongos FN-ambassadør Ignace Gata Mavita mener FNs fredsbevarende styrker bør legge mer vekt på å nedkjempe væpnede opprørsgrupper, og mindre vekt på det kommende valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den beste måten å beskytte sivile på er gjennom å krige mot væpnede grupper, sier han, og legger til at Kongo har «blandede følelser» rundt MONUSCO på grunn av styrkens «lite tilfredsstillende» resultater med tanke på å nøytralisere de nevnte gruppene.

FN har hatt fredsbevarende styrker i Kongo siden 1999. Styrken består for tiden av nesten 19.000 soldater. De siste par årene har ny uro i landet blitt utløst av at president Joseph Kabila nektet å gå av da mandatet hans utløp i 2016. Valget har blitt utsatt flere ganger, og nå har datoen blitt fastsatt til 23. desember.