Saudi-Arabia gir milliardsum til humanitært arbeid i Jemen

Saudi-Arabias prins Mohammed bin Salman Al Saud overrakte FNs generalsekretær António Guterres en donasjon på 7 milliarder kroner til det humanitære arbeidet i Jemen. Foto: Eskinder Debebe / FN / AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias prins Mohammed bin Salman Al Saud overrakte FNs generalsekretær António Guterres en donasjon på 7 milliarder kroner til det humanitære arbeidet i Jemen. Foto: Eskinder Debebe / FN / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gir 7 milliarder kroner til FNs humanitære arbeid i Jemen, tross Saudi-ledet krigføring i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman overrakte donasjonen tirsdag da han møtte FNs generalsekretær António Guterres. De to møttes for å diskutere situasjonen i Jemen, som FN har kalt den verste humanitære krisen i verden der over 22 millioner mennesker trenger nødhjelp.

Guterres takket prinsen for donasjonen, som dekker nesten en tredel av den totale summen FN har søkt for humanitært arbeid i landet i år.

– På den annen side vet vi at det ikke finnes noen humanitær løsning på humanitære problemer. Løsningen er politisk, og vi stiller oss utelukkende til deres rådighet for å kunne samarbeide om en mulig politisk løsning, sa Guterres til prinsen.

De to diskuterte også beskyttelsen av sivile og nødvendigheten for humanitær tilgjengelighet og åpne havner.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir kaller møtet «veldig produktivt og omfattende». Han sier de to diskuterte unngåelse av utenlandsk innblanding i Jemen, spesielt fra Iran.

Eksperter fra FN og flere vestlige land har anklaget Iran for å bevæpne den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen som en koalisjon frontet av Saudi-Arabia har kriget mot i tre år.

Irans utenriksdepartement har fordømt krigføringen til den saudiledede koalisjonen.

Konflikten startet et halvt år etter at Houthi-bevegelsen drev den jemenittiske regjeringen ut av hovedstaden Sana i september 2014, og har krevd over 10.000 menneskeliv.

Personvernpolicy