Xinhua: Kim innstilt på atomnedrustning

Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. Dette er Kims første utenlandsreise siden han tok over som landets leder i 2011. Foto: Ju Peng / Xinhua / AP / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. Dette er Kims første utenlandsreise siden han tok over som landets leder i 2011. Foto: Ju Peng / Xinhua / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal i et møte med Kinas president Xi Jinping i Beijing gitt tommelen opp for atomnedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nordkoreanske diktatoren dro til Kina på et «uoffisielt besøk» fra søndag til onsdag denne uken. Det er hans første utenlandstur siden han tok over som det lukkede regimets leder i 2011.

Under besøket deltok Kim og hans kone Ri Sol Ju i en bankett arrangert av Xi for å ønske dem velkommen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

– Jeg har hatt en vellykket samtale med generalsekretær Xi Jinping om hvordan utvikle forholdet mellom de to partene og de to landene, hver vår nasjonale situasjon, opprettholdelse av fred og stabilitet på den koreanske halvøya og andre temaer, sa Kim på banketten.

Les også: Abe ønsker detaljert brifing om Kims Kina-besøk

Positiv til krav

Ifølge Xinhua skal Kim ha sagt at han er innstilt på følge opp det internasjonale kravet om atomnedrustning.

– Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya, i henhold til tidligere president Kim Il-sungs og generalsekretær Kim Jong-Ils ønsker, sa Kim.

Videre åpnet Kim for dialog med USA og å holde et møte mellom de to landene.

– Man kan finne løsninger på problemet rundt atomnedrustning på koreahalvøya om Sør-Korea og USA svarer på våre forsøk med velvilje, og skaper en atmosfære av fred og stabilitet mens det tas progressive og like steg for å oppnå fred, fortsatte diktatoren.

Les også: Bloomberg: Kim Jong-un har reist til Kina

Avspenning

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. I april og mai skal Kim etter planene møte den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og amerikanernes president Donald Trump.

Regjeringen i Japan mener det er sanksjoner og internasjonalt press som nå har gjort Nord-Korea villig til å forhandle.

Kina har gjennom historien vært det nordkoreanske regimets viktigste allierte, men den siste tiden har forholdet mellom landene blitt noe kjøligere som følge av Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.

Les også: Søreide om Trumps planlagte Kim-samtaler: – Utfordringene består

Ryktene gikk

Ryktene om Kims Kina-besøk begynte mandag da ikke navngitte kilder sa til Bloomberg at Kim hadde reist til landet. Samtidig meldte japanske medier at et nordkoreansk tog ankom Beijing med et enormt sikkerhetsoppbud mandag kveld. Men ingen av de to landene har villet bekrefte ryktene før nå.

At Kina ventet med å bekrefte besøket, er ikke uvanlig. Når Kim Jong-il besøkte landet, pleide kinesiske myndigheter å vente med å bekrefte det til han var kommet trygt tilbake til sitt hjemland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært