Varsler tror brexit-forkjemperne fikk hjelp av Facebook-data

Varsler Christopher Wylie mener det er sannsynlig at nei til EU-kampanjen i Storbritannia brukte Facebook-data fra Cambridge Analytica under valgkampen i 2016. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
Varsler Christopher Wylie mener det er sannsynlig at nei til EU-kampanjen i Storbritannia brukte Facebook-data fra Cambridge Analytica under valgkampen i 2016. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En tidligere Cambridge Analytica-ansatt tror selskapets Facebook-data bidro til at brexit-forkjemperne vant folkeavstemningen i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne måneden gikk den tidligere Cambridge Analytica-ansatte utvikleren Christopher Wylie ut i mediene og hevdet at hans tidligere arbeidsgiver fikk tak i data om 50 millioner Facebook-brukere på urettmessig vis.

Tirsdag stilte Wylie til høring i det britiske parlamentet for å svare på spørsmål om saken.

Facebook-sjefen vil ikke svare på spørsmål fra den britiske regjeringen

Under høringen sa han at han regnet med at det canadiske konsulentselskapet AggregateIQ, som jobbet for nei til EU-siden under valgkampen i 2016, brukte Cambridge Analyticas databaser i sitt arbeid. Med disse dataene vil AggregateIQ ifølge Wylie ha kunnet målrette budskap mot velgerne i avstemningen som endte med at nei-siden vant hårfint med 51,9 prosent av stemmene.

Les også: Britiske politikere krever gransking av omstridt analyseselskap

– Avstemningen kunne ha endt annerledes

– Jeg mener det er veldig sannsynlig at AggregateIQ spilte en svært viktig rolle i at nei-siden vant, sa Wylie til parlamentsmedlemmene.

– Etter mitt syn kunne avstemningen ha endt annerledes hvis det ikke hadde blitt jukset, sa Wylie.

Ifølge varsleren kan AggregateIQ «gjøre nesten alt Cambridge Analytica kan gjøre, bare under et annet navn».

Gransking av Facebook i USA

Hevder nei-siden omgikk regler

Påstandene kommer dagen etter at Wylie og to andre varslere la fram dokumenter som skal vise at nei-siden brøt de økonomiske reglene for valgkampen.

Etter reglene kunne ikke Vote Leave, som drev hovedkampanjen til nei-siden, bruke mer enn 7 millioner pund. Da de mot slutten av valgkampen nærmet seg denne grensen skal de ha omgått reglene ved å donere 625.000 pund til en studentforening som støttet brexit, som så sendte pengene direkte videre til AggregateIQ.

AggregateIQ sier de følger loven

AggregateIQ sier på sin side at de aldri har signert noen kontrakt med Cambridge Analytica.

– AggregateIQ jobber i full overensstemmelse med lover og regler i landene hvor vi jobber. Vi har aldri bevisst vært involvert i noen ulovlig aktivitet. Alt arbeid AggregateIQ gjør for en kunde, blir holdt separat fra de andre kundene, sier selskapet i en uttalelse.

Christopher Wylie har tidligere beskrevet hvordan Cambridge Analytica jobbet med å påvirke amerikanere til å stemme på Donald Trump i 2016. Selskapet skal da ha brukt programvare utviklet ved hjelp av dataene fra de 50 millioner Facebook-brukerne.

Britiske folkevalgte har bedt Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg stille i Parlamentet for å forklare seg om saken. Zuckerberg takket tirsdag nei, noe som fikk Damian Collins, lederen for Parlamentets kultur- og mediekomité, til å reagere.

– Det er fullstendig forbløffende at Mark Zuckerberg ikke er rede til å svare på spørsmål i Parlamentet, sa Collins.

Personvernpolicy