Sju russere utvises fra Russlands delegasjon til NATO

Stoltenberg bekrefter at også NATO tar grep mot Russland i solidaritet med Storbritannia. Se video.

Sju russere utvises fra Russlands delegasjon til NATO, opplyser alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg. Presset mot Moskva øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg vil tre andre russiske diplomater bli nektet akkreditering. Dermed er den russiske delegasjonen til NATO redusert med en tredel og vil heretter bestå av 20 personer.

– Salisbury-angrepet er første gangen nervegass blir brukt i NATO-områder. Det er imidlertid ikke den enkelthendelsen som er grunnen til denne samlede NATO-reaksjonen, men et bredere mønster av uforsvarlig russisk oppførsel på Krim-halvøya, gjennom cyber-angrep og våpenopprustning, sa Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

De siste dagene har en lang rekke vestlige land utvist russiske diplomater som en reaksjon på giftangrepet i Salisbury i Storbritannia.

Reaksjon: Erna Solberg om utvisning: – Vi må vise at vi ikke lar oss presse

– Undervurderte NATO

Angrepet rammet den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter, og tilstanden deres er fortsatt kritisk. Storbritannia og andre vestlige land mener Russland sto bak forgiftningen, noe russiske myndigheter avviser.

– Jeg tror Russland har undervurdert samholdet blant NATOs allierte. I mange år har vi redusert investeringer i forsvar, men nå har vi økt investeringene. I tillegg står vi samlet i de økonomiske sanksjonene mot Russland, sier Stoltenberg.

Generalsekretæren tilføyer at NATOs reaksjoner vil redusere russernes muligheter til å utføre etterretningsarbeid i NATO-land. Samtidig understreker han at NATO fortsatt ønsker dialog med Russland.

– Vi skal ha en tosporet tilnærming til Russland, og det inkluderer åpen dialog, sier Stoltenberg.

Russerne lover svar

Russland har på sin side varslet at de vil komme med et «passende svar» til de nå 24 landene som har utvist minst 130 russiske diplomater etter Salisbury-angrepet. Tirsdag utviste Irland en russisk diplomat, og det er ventet at Belgia også slutter seg til den lange listen over land som har tatt diplomatisk avstand fra Russland.

Russland rettet tirsdag skytset mot USA.

– Russland vil svare kontant på USAs beslutning om å utvise 60 russiske diplomater, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men utvisningen av diplomater skal ikke stå i veien for dialog om strategisk stabilitet, skal ministeren ha sagt til nyhetsbyrået RIA. Samtidig har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklaget USA for å ha satt press på landets allierte.

– Utvisningene er et resultat av kolossalt press fra USA. Vi vil selvfølgelig svare, sier Lavrov tirsdag.

Russland har tidligere respondert på Storbritannias utvisning av 23 russiske diplomater med å utvise 23 britiske diplomater fra Russland. Det er ikke kjent om Russland vil velge samme reaksjon overfor USA, Tyskland, Australia, Norge og de andre landene som har varslet utvising av russiske diplomater nå.

Personvernpolicy