– Japans statsminister var ikke involvert i tukling med dokumenter

En sentral person i en dokumentforfalskningsskandale i Japan benektet tirsdag at landets statsminister Shinzo Abe var involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans innbyggere fulgte spent med da den tidligere sjefen for skatteetaten, Nobuhisa Sagawa, forklarte seg om dokumentforfalskningssaken på direktesendt TV tirsdag.

Før han ble sjef for skatteetaten var Sagawa sjef for finansetaten, som i 2016 var ansvarlig for et særs omstridt og angivelig underpriset salg av offentlig eiendom til en nasjonalistisk skoleoperatør.

Skoleoperatøren skal angivelig være tilknyttet statsminister Abe og hans kone, og nylig ble det kjent at finansdepartementets offisielle dokumenter i forbindelse med salget hadde vært endret, blant annet slik at alle referanser til Abe og hans kone var fjernet.

–Dette er en sak som kun angår finansetaten (som er underlagt finansdepartementet), og derfor rapporterte vi aldri om dette utenfor finansetaten, heller ikke til Statsministerens kontor, sa Sagawa, som gikk av i begynnelsen av mars.

Han benektet samtidig at finansetaten hadde fått instrukser fra Abe eller noen andre i hans regjering om å endre dokumentene.

Dermed lettet han noe av trykket mot Abe og hans regjering, som de siste ukene har falt med mellom 14 og 17 prosent på meningsmålingene samtidig som opposisjonen har krevd hans avgang.

Abe selv har benektet å ha vært involvert i saken.

Personvernpolicy