Madsen ville ha med seg to kvinner på ubåttur kort tid før drapet

Aktor i saken, Jakob Buch-Jepsen forsøker å bevise at Madsen planla å drepe Kim Wall, og mener det var et seksuelt motiv for drapshandlingen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
Aktor i saken, Jakob Buch-Jepsen forsøker å bevise at Madsen planla å drepe Kim Wall, og mener det var et seksuelt motiv for drapshandlingen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rettssaken mot Peter Madsen tirsdag sa to kvinner at de ble invitert med på tur med ubåten Nautilus kort tid før drapet på Kim Wall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to kvinnene kom i prat med Peter Madsen like ved ubåten da de gikk tur på Refshaleøen i København i mai i fjor.

Madsen sa til kvinnene at han hadde bygd ubåten selv og at han av og til arrangerte ubåtturer.

– Han sa at vi gjerne kunne bli med en dag, sa den ene kvinnen i retten.

– Litt merkelig

Turen ble likevel ikke noe av, siden kvinnen syntes invitasjonen var litt merkelig. Den 8. august, kun to dager før Kim Wall gikk om bord i Nautilus, sendte Madsen en sms til den ene kvinnen som vitnet i retten tirsdag. I sms-en spurte han henne om hun ville bli med på en tur i ubåten, fordi en annen tur hadde blitt avlyst.

– Jeg syntes det var litt merkelig at han skrev «du». Det var jo jeg og min venninne som hadde snakket med ham sammen, sa vitnet.

Hun takket for tilbudet, men svarte at «vi» ikke kunne være med.

Snakket om «den perfekte forbrytelse»

Et mannlig vitne forklarte seg også for retten tirsdag. Han sa at Madsen hadde snakket om at han hadde fantasier om å bli kriminell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han drømte om å begå den perfekte forbrytelse med politi til vanns, til lands og i luften. Jeg visste ikke hva slags forbrytelse det var snakk om, sa vitnet.

– Jeg synes det var litt ubehagelig, så jeg skjøv det fra meg. Jeg tenkte kanskje det var snakk om et eller annet penge- eller smykkekupp, sa vitnet.

To mannlige rakettentusiaster fortalte i retten at Madsen hadde snakket om hvordan man kunne kvitte seg med et lik. En av dem sa at Madsen blant annet var interessert i Køge Bugt, fordi det er mye skipstrafikk i dette området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Peter Madsen sa at det var et godt område å «gjemme noe», sa en av mennene.

Det var nettopp i Køge Bugt at Peter Madsen på et tidspunkt i løpet av 10.–11 august i fjor kvittet seg med liket av den svenske journalisten Kim Wall.

Makabre videoer

Et annet mannlig vitne fortalte retten at han og Madsen etter planen skulle ha seilt ubåten til Bornholm fredag 11. august, dagen etter at Madsen og Wall dro ut i ubåten. En halvtime før Madsen seilte ut med Wall om bord, fikk mannen en melding fra Madsen der det sto at turen til Bornholm var avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen sendte en melding tilbake og spurte hvorfor den var avlyst, men fikk aldri noe svar.

Det ble også vist flere makabre videoer fra Madsens mobiltelefon i retten tirsdag. Ifølge VG ble flere av videoene funnet av politiet i en mappe Madsen hadde kalt «beheading» – halshogging.

I alt ble tre animasjonsvideoer og to videoer av virkelige drap vist i retten før det ble satt av tid til pause. Etterforskerne mener Madsen så videoene i tiden før Wall ble drept.

Videoene var såpass sterke at dommer Anette Burkø ga retten en kort pause etter at de var vist.

Vil bevise at Madsen planla drap

Peter Madsen har hevdet at det oppsto tekniske problemer på ubåten, og at Wall døde som følge av undertrykk og giftige gasser mens han selv var oppe på dekk. Han har sagt at han først ikke fikk åpnet luken ned til ubåten på grunn av undertrykk i kabinen, men at han så fikk den opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor spurte tirsdag ulike vitner om Madsens uttalelser kan stemme. Flere avkreftet det ville vært mulig å åpne lukene kort tid etter en slik hendelse.

Etter en av forklaringene påpekte aktor Buch-Jepsen at fire vitner til da hadde sagt at Madsen ikke ville kunnet åpne luken slik han har forklart. Det falt ikke i god jord hos forsvarer Betina Hald Engmark.

– Jeg må få be aktor om å spare sine prosedyrekommentarer til nettopp den dagen som er satt av til prosedyrer, sa hun.