Desperat situasjon i Jemen tre år etter at saudiledet koalisjon gikk til angrep

Saudi-Arabia fronter koalisjonen av naboland som kjemper mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Her representert ved kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix
Saudi-Arabia fronter koalisjonen av naboland som kjemper mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Her representert ved kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 15.000 luftangrep, over 20 millioner i nød og minst fem tusen drepte barn. Det er noe av fasiten tre år etter at Saudi-Arabia intervenerte i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 26. mars 2015 gikk en USA-støttet koalisjon frontet av Saudi-Arabia til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Siden den gang er over 10.000 mennesker blitt drept.

Millioner av mennesker er drevet på flukt og over 20 millioner er avhengige av nødhjelp. Samtidig understreker Redd Barna at konflikten i stor grad har rammet barn.

Mange barn kan bli drept

– I løpet av de siste tre årene har Jemens barn blitt bombet og utsultet. Tusenvis har dødd i sine hjem eller på sykehus, mens de forgjeves ventet på medisiner, sier Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen, i en uttalelse.

Organisasjonen oppgir at over 5.000 barn er blitt drept i konflikten. Andre er blitt rekruttert som soldater, blant annet på Houthi-militsens side.

– Titusener flere kan dø bare i år om ikke noen tar grep for å avslutte konflikten, advarer Kirolos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Jemen

* Republikk på Den arabiske halvøy. Befolkningen anslås å være 29 millioner.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i landet, og alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp. Over 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød.

(Kilder: NTB, AFP, FN)

Mislykkede fredssamtaler

Partene i krigen har tre ganger forsøkt å komme til enighet om en fredelig løsning.

Lørdag reiste Martin Griffiths, FNs nyutnevnte utsending til Jemen, til den Houthi-kontrollerte hovedstaden Sana for få til en fjerde forhandlingsrunde. Forsøket kommer etter en periode der Saudi-Arabias koalisjon har intensivert sin bombing av fiendtlige mål.

Koalisjonen, som blant annet består av land som har handlet militært utstyr fra Norge, er blitt anklaget for krigsforbrytelser. Selv omtaler den sin egen krig som rettferdig.

– De kritiserer oss for en krig som vi ikke ville ha, som ble tvunget på oss, sa Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir til BBC tidligere i mars om den iranskstøttede Houthi-bevegelsen, som drev den jemenittiske regjeringen ut av Sana i september 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter kolerautbrudd

Om ikke FN-representanten Griffiths lykkes i å få til en våpenhvile, kan et omfattende kolerautbrudd bidra til å forverre situasjonen i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNICEF beskriver en situasjon der sykdommen har rammet 1 million mennesker siden årsskiftet, og de ber lokale myndigheter om å slippe fram nødhjelp til i alle deler av landet.

– La oss ikke lure oss selv. Koleraen kommer tilbake. Regnsesongen begynner om få uker, så hvis ikke det iverksettes omfattende tiltak, blir det jemenittiske folk og deres barn igjen rammet av kolera, sier Geert Cappelaere, UNICEFs regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, på en pressekonferanse søndag.