Meny

116 hjelpearbeidere drept på jobb i fjor

Tre hjelpearbeidere ble drept i nordøstre Nigeria 1. mars. Her ankommer en av de drepte flyplassen i Bornos delstatshovedstad Maiduguri. Foto: Yasmina Guerda / OCHA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er farlig å være hjelpearbeider i de mest krevende humanitære krisene. Feltkoordinator Lindis Hurum trodde hun skulle dø da ti væpnede menn tok seg inn i Leger uten grensers leir.

– Jeg kjente maskingeværet i ryggen, og gikk mot kontoret der pengene lå.

Lindis Hurum forteller om da ti maskerte og væpnede menn tok seg inn på Leger uten grensers base i Bangassou helt sør i Den sentralafrikanske republikk. Det var rett over midnatt 20. november i fjor at den erfarne nødhjelpsarbeideren ble vekket av mennene bevæpnet med maskingevær og macheter.

Sannsynligvis reddet hun livet fordi det fortsatt var penger i safen.

– De visste vel at vi betalte lønninger til de ansatte ved sykehuset. Om vi ikke hadde hatt penger, hadde jeg nok ikke sittet her i dag.

Etter at mennene hadde tilranet seg en «stor pengesum» ble Hurum og en av hennes internasjonalt ansatte kolleger truet inn i en bil – og kidnappet. Da bilene stoppet etter noen kilometer på en humpete vei, trodde Lindis Hurum alt var over.

– Det var jo ingen god grunn til at de skulle ta oss med på kjøretur. Da de stoppet trodde jeg de skulle drepe oss. Jeg bare håpet de ikke skulle voldta meg først.

Det vanskelige valget

Men de ti maskerte mennene lot hjelpearbeiderne returnere til basen og stakk med lønningsposen til nær 400 ansatte ved det lokale sykehuset. Tilbake i leiren stod feltkoordinatoren og seks vettskremte hjelpearbeidere. Neste morgen skulle Lindis Hurum ta et av de vanskeligste valgene hun noensinne hadde tatt.

Lindis Hurum ledet Leger uten grensers operasjon ved det lokale sykehuset i Bangassou da 10 væpnede menn tok seg inn på organisasjonens leirområde – og tilranet seg en stor pengesum. Den erfarne feltkoordinatoren forteller at sikkerhetssituasjonen til slutt ble så prekær at hun valgte å evakuere. Foto: Leger uten grenser

– Jeg sov ingenting den natten, var mye på telefon med hovedkontoret. Hver gang jeg sa «vi må stenge» gråt jeg. Vi har bare to ting på prioriteringslista når vi er på oppdrag: Å redde pasientenes liv, og ivareta sikkerheten til teamet. Det endte med at vi evakuerte, hele teamet inkludert lokalt medisinsk personell vi hadde rekruttert i Bangui. Jeg var ute av Bangassou femten timer etter at jeg kjente dét maskingeværet i ryggen.

Lindis Hurum sier at å stenge MSFs operasjon ved det lokale sykehuset og evakuere 58 hjelpearbeidere fra byen på grensa mot DR Kongo var tungt.

– Jeg ble konfrontert med et av kjernedilemmaene i vårt arbeid: å bli for å redde andres liv, eller dra for å redde vårt eget. Etter det brutale angrepet ble det tydelig at Bangassou var for farlig, at det ikke lenger var forsvarlig å jobbe der. Samtidig må det også ha en konsekvens at de ikke respekterer vårt arbeid: vi måtte tydeliggjøre at hjelpearbeidere ikke skal være et mål.

Dyster statistikk

I 2017 var det gjennomsnittlig tre angrep i måneden mot Leger Uten Grenser bare i Den Sentralafrikanske republikk. Det betyr nesten 40 hendelser på ett år. Også andre organisasjoner melder om lignende tall og for to uker siden ble seks bistandsarbeidere drept på jobb i det konfliktherjede landet. Samme uke ble også tre hjelpearbeidere drept og minst tre skadet nordøst i Nigeria. De to angrepene bidro til en svært dyster statistikk:

For bare så langt i år er 23 hjelpearbeidere drept på jobb.

Les også: Nigerias røde soner

(Saken fortsetter under)

Anti-Balaka-milits fotografert sørøst i Den sentralafrikanske republikk i fjor. Sammen med blant annet den muslimske Seleka-militsen har de terrorisert befolkningen i det konfliktherjede landet de siste årene. Det har skapt en humanitær krise som har sendt minst en million mennesker på flukt i og utenfor landet. Foto: Alexis Huguet / AFP / NTB scanpix

Ifølge Aid Worker Security Database var 22 av disse lokalt ansatte i Syria, Nigeria, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Kenya, DR Kongo, Libya og Afghanistan. Databasen som jevnlig oppdateres med voldelige hendelser i bistanden kan fortelle at 116 hjelpearbeidere – de aller fleste lokalt ansatte – ble drept i 2017. I tillegg ble 40 skadet og 43 kidnappet.

Lindis Hurum mener statistikken er viktig å ta med seg når hjelpeorganisasjoner skal planlegge humanitære operasjoner i svært krevende omgivelser. Men:

– Det eneste jeg med sikkerhet kan lese av disse tallene er at det er farligere å være hjelpearbeider der det er krig og konflikt. Men det er også farligere å være frisør i Den sentralafrikanske republikk enn det for eksempel er i Malawi.

Ingen eksakt vitenskap

Hurum poengterer at risikoanalyse og sikkerhetshåndtering er stedsspesifikk, og at tallene må analyseres utfra kontekst og hvert enkelt hendelsesforløp.

– Situasjonen er svært forskjellig i Syria og Den sentralafrikanske republikk. Da jeg var i Maiduguri i nordøstre Nigeria i fjor var det for eksempel slik at vi ikke beveget oss utenfor basen og sykehuset. Vi gikk ikke en gang i butikken, fordi den største trusselen er selvmordsangrep på markeder og der vanlige folk oppholder seg. Slik er det ikke i Den sentralafrikanske republikk, der er det andre utfordringer.

Hurum sier at hjelpeorganisasjoner har et stort ansvar, men at hver enkelt hjelpearbeider også må gjøre egne vurderinger før de reiser ut i felt. Hun understreker at sikkerhetsanalyse ikke er en eksakt vitenskap, men en krevende kontinuerlig prosess basert på kunnskap, intuisjon og erfaring.

– Humanitære hjelpeorganisasjoner må være villige til å ta risiko om vi skal hjelpe mennesker som lever i en konfliktsone, hvis ikke blir sårbare sivile overlatt til seg selv. Noen vil kanskje si at Leger uten grenser til tider er uansvarlige da vi som organisasjon er mer villige til å ta risiko enn mange andre, men hver og en hjelpearbeider må også ta et personlig valg om man er villig til å utsette seg for potensiell risiko. Null risiko eksisterer ikke noe sted.

(Saken fortsetter under)

– Bangassou er et utrolig vakkert sted, frodig og fargerikt. Men i mai ble byen angrepet av den kristne militsen anti-balaka, og lokale myndigheter flyktet byen sammen med alle andre hjelpeorganisasjoner og store deler av den muslimske befolkningen. Siden da har befolkningen vært overlatt til seg selv med unntak av sykehuset vi drev, forteller Lindis Hurum. Foto: Leger uten grenser

Should we stay?

– Men hva gjorde at du tok avgjørelsen om å evakuere?

Should we stay, or should we go er en daglig diskusjon når man jobber i en slik kontekst. Med angrepet ble det åpenbart at budskapet i dialogen vi hadde ført med ulike militsgrupper daglig de siste seks månedene ikke hadde nådd frem. Mitt hovedansvar som leder og Leger Uten Grensers ansvar som arbeidsgiver, er å ta vare på sikkerheten. Vurderingen var at det var overveiende sannsynlig at noen kunne bli drept om vi ble værende, og i Bangassou tror jeg kanskje vi pushet den røde linja foran oss litt for lenge. I etterpåklokskapens lys, tror jeg vi burde pakket sammen før.

Les også: Skam, hat og frykt – en nødhjelpers dagbok

Lindis Hurum er nå hjemme i Norge og har tatt en pause for å «fordøye hendelsen». Hun sier hun vil forsøke å snu den traumatiske opplevelsen til noe konstruktivt hun kan ta med tilbake i felt. Meldingene om at ni hjelpearbeidere ble drept i løpet av en uke – tre nordøst i Nigeria og seks i Den sentralafrikanske republikk, begge steder hun nylig har vært – rippet opp i hennes egne erfaringer.

– Jeg tenkte det kunne vært meg. Det var fortvilende nyheter, og dypt tragisk for de som ble rammet. Men jeg tenker også på de dette egentlig handler om; den lokale befolkningen vi er der for å hjelpe. Konsekvensene av slike angrep er jo at de som trenger hjelp ofte blir overlatt til seg selv.

Skal tilbake i felt

Hun omtaler situasjonen i Den sentralafrikanske republikk som prekær, og forteller at sikkerhetssituasjonen har endret seg dramatisk fra sist hun var på oppdrag i landet i 2013. Den gang var det to militante fraksjoner som terroriserte sivilbefolkningen. I dag er det kanskje tolv grupperinger som gjør situasjonen helt uoversiktlig – og enda farligere.

– Du sier at man aldri har noen garanti. Å hjelpe mennesker i nød; er det også verdt det om du skulle bli del av den dystre statistikken over døde hjelpearbeidere?

– Ja, det er det. Jeg tror grunnleggende på solidaritet og det å hjelpe folk ut av dyp nød ved å gi livreddende hjelp de ellers ikke ville fått. Det er prinsipielt viktig for meg, og har gitt livet mitt en tydelig retning. Jeg vil gjerne kunne fortsette med denne jobben i mange år og har overhode ikke noe dødsønske, så den strikken skal selvfølgelig ikke strekkes for langt slik at man blir blind for egen risiko.

(Saken fortsetter under)

Lindis Hurum var også i Den sentralafrikanske republikk i 2013, og forteller at sikkerhetssituasjonen har endret seg dramatisk fra den gang. Da var det to militante fraksjoner som terroriserte befolkningen, nå er det kanskje tolv grupperinger som gjør situasjonen helt uoversiktlig – og enda farligere. Her fra leiren rundt flyplassen i hovedstaden Bangui. Foto: Francesco Zizola / Noor / MSF

Lindis Hurum sier hjelpearbeid er blitt mer en livsstil enn en jobb:

– Da vi måtte evakuere hadde Leger uten grenser vært ved i Bangassou i nesten seks måneder. Det var ingen andre hjelpearbeidere eller organisasjoner i området, men vi holdt ut – sammen med de som bor der – så lenge vi kunne. Som hjelpearbeider kan jeg ikke løse konflikten, men jeg kan prøve å hjelpe noen. I den verden vi lever nå, tenker jeg at det er noe av det viktigste jeg kan bidra med.

– Og du er fast bestemt på at du skal tilbake i felt?

– Jeg begynner å kjenne at jeg er i vater nå, at jeg vil reise ut igjen. Men det haster ikke og psykologen min sier at jeg skal ta det litt med ro og være tålmodig. For en gangs skyld har jeg tenkt å høre på det. Men jeg skal ut igjen. Når jeg er klar.

Les også: Ett av seks barn lever i en konfliktsone

Saken er opprinnelig publisert på Bistandsaktuelt.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Siste nytt
15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Populært