Mer bistand til skatteinnkreving

Norad-direktør Jon Lomøy styrker bistanden til skatteinnkreving i utviklingsland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Norad-direktør Jon Lomøy styrker bistanden til skatteinnkreving i utviklingsland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én krone i bistand kan gi opptil 100 kroner i skatteinntekter i utviklingsland. Nå styrker Norad innsatsen på området. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag undertegner Norad en avtale med Skattedirektoratet på 50 millioner kroner for å drive skatterådgivning i et knippe utviklingsland. Avtalen skal gjelde i fem år.

I fjor høstet regjeringen kritikk fra Stortinget for manglende satsing på å styrke skatteforvaltningen i utviklingsland. Fra å være høyt prioritert ble programmet Skatt for utvikling lagt ned i 2015, ifølge fagbladet Bistandsaktuelt.

Dobler bistanden

Samtidig lovte regjeringen å doble skattebistanden fra 134 millioner kroner i 2015 til 268 millioner kroner i 2020. Den nye avtalen med Skattedirektoratet er et ledd i dette.

– Vi har svært gode erfaringer med å investere i skattebistand. Økte egeninntekter gjør at utviklingsland får mulighet til å investere i egen velferd og utvikling, som helse, skole og vei. Det er nettopp ved slik mobilisering av landenes egne ressurser at vi kan gjøre bistand overflødig på sikt, sier Norad-direktør Jon Lomøy til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge OECD er det ikke uvanlig at én krone i skattebistand gir mellom 50 og 100 kroner i ekstra skatteinntekter. Mange utviklingsland mister store inntekter på grunn av lukrative skatteinsentiver til selskaper, skatteunndragelse, dårlige systemer for skatteinnkreving og ikke minst korrupsjon og mislighold.

Nye land

Norge har i en årrekke gitt skattebistand til utvalgte land, i første rekke Zambia, Tanzania og Mosambik. For et par år siden trakk imidlertid Skattedirektoratet seg fra samarbeidet med skattemyndighetene i Mosambik og skyldte på lavt engasjement og mangelfull prioritering fra Mosambiks side.

Nå tar Norad sikte på å etablere et fast samarbeid med tre til fem nye land i tillegg til kortere oppdrag.

– Vi har gjort en foreløpig vurdering av alle lav- og mellominntektsland og vil beslutte hvilke land vi vil jobbe videre sammen med om dette, i løpet av 2018-2019, sier Lomøy.