Mer bistand til skatteinnkreving

Norad-direktør Jon Lomøy styrker bistanden til skatteinnkreving i utviklingsland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Norad-direktør Jon Lomøy styrker bistanden til skatteinnkreving i utviklingsland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Én krone i bistand kan gi opptil 100 kroner i skatteinntekter i utviklingsland. Nå styrker Norad innsatsen på området. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag undertegner Norad en avtale med Skattedirektoratet på 50 millioner kroner for å drive skatterådgivning i et knippe utviklingsland. Avtalen skal gjelde i fem år.

I fjor høstet regjeringen kritikk fra Stortinget for manglende satsing på å styrke skatteforvaltningen i utviklingsland. Fra å være høyt prioritert ble programmet Skatt for utvikling lagt ned i 2015, ifølge fagbladet Bistandsaktuelt.

Dobler bistanden

Samtidig lovte regjeringen å doble skattebistanden fra 134 millioner kroner i 2015 til 268 millioner kroner i 2020. Den nye avtalen med Skattedirektoratet er et ledd i dette.

– Vi har svært gode erfaringer med å investere i skattebistand. Økte egeninntekter gjør at utviklingsland får mulighet til å investere i egen velferd og utvikling, som helse, skole og vei. Det er nettopp ved slik mobilisering av landenes egne ressurser at vi kan gjøre bistand overflødig på sikt, sier Norad-direktør Jon Lomøy til NTB.

Ifølge OECD er det ikke uvanlig at én krone i skattebistand gir mellom 50 og 100 kroner i ekstra skatteinntekter. Mange utviklingsland mister store inntekter på grunn av lukrative skatteinsentiver til selskaper, skatteunndragelse, dårlige systemer for skatteinnkreving og ikke minst korrupsjon og mislighold.

Nye land

Norge har i en årrekke gitt skattebistand til utvalgte land, i første rekke Zambia, Tanzania og Mosambik. For et par år siden trakk imidlertid Skattedirektoratet seg fra samarbeidet med skattemyndighetene i Mosambik og skyldte på lavt engasjement og mangelfull prioritering fra Mosambiks side.

Nå tar Norad sikte på å etablere et fast samarbeid med tre til fem nye land i tillegg til kortere oppdrag.

– Vi har gjort en foreløpig vurdering av alle lav- og mellominntektsland og vil beslutte hvilke land vi vil jobbe videre sammen med om dette, i løpet av 2018-2019, sier Lomøy.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden