Meny

Boko Haram har frigitt bortførte skolejenter

Se video: En frigitt skolejente forteller om øyeblikket de blir reddet.
Flere av de over hundre skolejentene som ble bortført av ekstremistgruppa Boko Haram i Dapchi i Nigeria i februar er satt fri, opplyser lokale øyenvitner.
Slektninger av bortførte skolejenter i sorg kort tid etter angrepet. Scanpix/Reuters.

– Jentene har kommet hjem. De ble kjørt i ni biler og satt av utenfor skolen ved 8-tiden onsdag, sier Bashir Manzo, som leder støttegruppen for foreldrene.

En talsmann for lokale myndigheter bekrefter opplysningen onsdag. Det er ikke kjent hvor mange av de til sammen 110 jentene som ble bortført, som er satt fri.

En av foreldrene, som vil være anonym, sier at fem av jentene som ble bortført, ikke har kommet tilbake. Det finnes indikasjoner på at de er døde, ifølge BBC News.

Les også: Norske militære styrker skal trene styrker i Niger

– Dette er en advarsel

Noen av de bortførte jentenes eiendeler var igjen i sovesalen etter angrepet i februar. Scanpix/AP.

Det var 19. februar at ekstremistgruppa Boko Haram stormet skolen i Dapchi og bortførte 110 skolejenter i alderen 11-19 år. Dapchi ligger langt nordøst i Nigeria.

Vitner sier til BBC News at mange av barna ble brakt tilbake til Dapchi i en konvoi av biler onsdag morgen. Det er antatt å ha vært militante fra islamistgruppa Boko Haram som selv leverte barna. Konvoien forlot byen umiddelbart. Jentene skal ha sett slitne og preget ut, men noen hadde styrke til å løpe hjem etter å blitt løslatt.

Ifølge øyenvitnet Ba'ana Musa skal de militante ha uttalt at «dette er en advarsel til dere alle», melder nyhetsbyrået AP.

Faren til en av de kidnappede jentene, med et foto av datteren. Scanpix/Reuters.

«Vi gjorde det av medlidenhet. Og ikke la døtrene deres gå på skole igjen.» Boko Haram betyr løst oversatt «vestlig utdanning er synd» på hausa-språket, men er ikke gruppas offisielle navn, skriver SNL. I 2015 ble gruppen anerkjent av jihadistene i IS, «Den islamske stat».

Les også: USA: – Afrin-offensiven svekker kampen mot IS

President: – Forsøker å være forsiktige

Landets president Muhammadu Buhari uttalte tidligere i måneden at han ikke ønsket en militær løsning på krisen.

Familiemedlemmer av de savnede jentene har tidligere kritisert regjeringen for å handle tregt.

Landets president Muhammadu Buhari uttalte tidligere i måneden at han ikke ønsket en militær løsning på krisen.

– Vi forsøker å være forsiktige. Det er bedre at våre døtre kommer seg ut i live, sa Buhari under USAs utenriksminister Rex Tillersons besøk til landet.

I april 2014 ble over 270 skolejenter bortført av Boko Haram i byen Chibok. Noen av dem klarte å rømme mens andre har blitt satt fri. Men 100 av dem er fortsatt i ekstremistgruppas fangenskap.

Bakgrunn:

110 bortførte skolejenter fortsatt savnet - her er navnene

Elever holder seg unna skolen etter Boko Haram-bortføring

Boko Haram-video viser bortførte jenter

Moren til en av de kidnappede jentene, med et foto av datteren. Scanpix/Reuters.
Populært