Meny

Advarer Tyrkia:

USA: – Afrin-offensiven svekker kampen mot IS

USA advarte mandag om at IS har begynt å bygge seg opp igjen i deler av Syria. Den tyrkiske offensiven nord i landet har trukket USA-alliert kurdisk milits vekk fra kampen mot terrorgruppen.  
Tyrkisk-støttede syrisk-arabiske krigere på et pansret kjøretøy etter at de tok kontroll over Afrin nordvest i Syria. Scanpix/AFP.

Amerikanske myndigheter har i flere uker advart om at den tyrkiske offensiven mot kurdiske styrker i Afrin, som startet 20. januar, kunne undergrave kampen mot IS.

Kurdisk milits har vært avgjørende for bakkeinnsatsen i USAs kamp mot terrorgruppa. Nå har de begynt å forlate disse kampene for å bidra til forsvaret av kurdiske områder i nordvest, som Afrin.

Nå mener amerikanerne at IS allerede er i gang med å bygge seg opp igjen enkelte steder i Syria:

– Kampene vest i Syria de siste to månedene, inkludert i Afrin, har trukket ressurser vekk fra kampen mot IS, sa talskvinne i det amerikanskeutenriksdepartementet, Heather Nauert, mandag.

Forsvarsdepartementet Pentagon ba om opphør i kampene før «IS får anledning til å regruppere øst i Syria», melder CNN.

Les også:  Kurdisk masseflukt fra Afrin mens byen deres plyndres

200.000 på flukt

Sivile med sine eiendeler i Afrin mandag. Scanpix/EPA.

Tyrkia regner den kurdiske YPG-militsen i Syria som en terrororganisasjon, og har varslet at militæroffensiven vil fortsette mot andre kurdisk kontrollerte byer.

Offensiven er drevet frem av frykt for at YPG vil bistå tyrkiske kurdere i deres kamp for uavhengighet.

– Påstanden om at operasjonen mot terroristene i Afrin skulle sette kampen mot Daesh (IS) i fare er grunnløs. Det som faktisk undergraver kampen mot terror i Syria er bruken av en terrororganisasjon mot en annen, het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

I helgen inntok tyrkiske styrker og deres allierte i Den frie syriske hæren, en lokal milits, store deler av Afrin. Medlemmer av YPG og titalls tusen sivile strømmet ut av byen. Det ble også meldt om plyndring, bombing av et sykehus og store sivile tap.

FN antar at rundt 100.000 mennesker er igjen i Afrin, av en befolkning som telte 323.000 i november.

Hverken USA eller EU betrakter YPG som terrorister. Militsen utgjør brorparten av den opprørsalliansen Syrian Democratic Forces, som har spilt en avgjørende rolle i kampen mot IS i Syria, ikke minst da «IS-hovedstaden» Raqqa falt.

Les også:  Syria: – Kvinner seksuelt utnyttet mot bistand

En gutt venter ved en kontrollpost i landsbyen Anab, for å krysse til territorium de tyrkisk-støttede syriske opprørerne kontrollerer ved Afrin. 17. mars 2018. Scanpix/AFP.

«Hvor går Tyrkia nå?»

I en kommentar i The Independent advarer Patrick Cockburn, som nylig besøkte Syria:

Franske kurdere demonstrerer mot «tyrkisk aggresjon» foran Europakommisjonens hovedkvarter i Brussel, 16. mars 2018. Scanpix/EPA.

«Afrins fall var uunnåelig, men situasjonen er svært farlig. Et sentralt spørsmål er om overtakelsen av den kurdiske enklaven vil føre til etnisk rensing av den kurdiske majoritetsbefolkningen».

Kommentatoren mener Afrin var et enkelt mål for Tyrkia, siden det ligger avskåret fra kurdiske kjerneområder øst for elva Eufrat. Tyrkia har antydet at deres styrker og lokale allierte kan fortsette mot byen Manbij.

Her driver amerikanske styrker opplæring, i hovedsak av lokale arabere, men også noen kurdere. USA skal ha økt antall amerikansk personell i byen.

«Det største kurdiske territoriet i Syria strekker seg fra Manbij vest for Eufrat til grensen med Irak. Her, i motsetning til Afrin, står kurdiske styrker under amerikansk beskyttelse. (…) Det vil også være lettere for YPG å kjempe nært sine kjerneområder», skriver Cockburn.

Les også:   Putin skal ha stanset israelsk storangrep mot Syria

Amerikanske styrker speider mot grensen til Tyrkia fra en utpost nær byen Manbij, 7. februar i år. Scanpix/AP.

Kom ikke YPG til unnsetning

Medlemmer av YPG-militsen i begravelsen til kurdiske stridene som falt i kamp mot «Den islamske stat» (IS) i Deir Ezzor 3. mars i år. Scanpix/AFP.

Amerikanske spesialstyrker støtter fortsatt militsen øst for Eufrat, men kom ikke YPG til unnsetning i Afrin, som til nå har vært en selvstyrt kurdiskkontrollert enklave vest for elva.

Pentagon-talsmann oberst Robert Manning, sier i en uttalelse at innsatsen mot IS helt bestemt er svekket:

– Vi kan ikke tillate IS å gjenvinne fremdriften på et så kritisk tidspunkt, sa han mandag ifølge en pressemelding fra Pentagon.

Samtidig uttalte Manning at USA «anerkjenner Tyrkias legitime sikkerhetsbekymringer ved sine grenser».

Les også:   FN: Sju år med krig i Syria - en kolossal tragedie

Skiftende allianser

Tyrkisk-støttet syrisk opprørssoldat gestikulerer i Afrin 18. mars 2018. Scanpix/AFP.

For en gangs skyld er USA, Iran og Syria nærmest på linje, skriver Newsweek i en analyse. Syrias regjering har fordømt «tyrkisk okkupasjon», og krever umiddelbar tilbaketrekking. Bashar al-Assads regjering har gjentatte ganger protestert mot Tyrkias militære inngripen i Syria.

Regimestøttet milits sluttet seg til den kurdiske kampen for å forsvare Afrin mot de tyrkisk-støttede styrkene da offensiven begynte tidligere i år. Denne snuoperasjonen har skapt en kinkig posisjon for USA og den vestlige koalisjonen mot IS. I begynnelsen av konflikten bidro USA med finansiering, trening og væpning av opprørsgrupper som Den frie syriske hæren, som nå kjemper på Tyrkias side.

Senere skiftet USA støtten til de kurdiske militsgruppene. «USA har fortsatt interesse av en alliert bakkestyrke i Syria, og kurderne er de eneste kandidatene», skriver Cockburn i Independent.

Russland intervenerte militært for å støtte Assad og hans iranske allierte i 2015, blant annet med luftangrep.

Hverken USA eller Russland har involvert seg direkte i Afrin, av frykt for forholdet til Tyrkia og regional stabilitet.

Kurderne ønsker økt selvbestemmelse i både Syria, Tyrkia og Irak.

Les også:   SOHR: Over 350.000 drept i Syria-krigen

En mann ser på skadene i Afrin mandag etter at tyrkiske styrker inntok byen i helgen. Scanpix/AFP.
Populært